objavljeno 23.04.2017. 13:28:00
RAZVOJ

Zašto djeca trebaju pomagati po kući?

Imaju li vaša djeca stalne zadatke po kući? Trebali bi, jer će na taj način postati uspješniji ljudi, pokazao je cijeli niz istraživanja

Uključite djecu!
Uključite djecu! (Arhiva)

Kućanski poslovi nikome nisu pretjerano dragi, ali ih obavljamo kako bismo živjeli u ugodnom okruženju, a stalna borba muškaraca i žena oko toga što će raditi po kući traje vjerojatno od pamtivijeka.

U našoj je (ne)kulturi, nažalost, uvriježeno mišljenje da su žene predodređene za kućanske poslove, a muškarce koji pritom pomažu više od iznošenja smeća ili roštilja često se gleda kao na slabiće ili papučare.

Naravno, to je potpuno pogrešno i sumanuto, a najgora moguća varijanta je kad nemate određene kućanske poslove u kojima trebaju pomagati - djeca. Naime, cijeli je niz istraživanja dokazao da su djeca koja pomažu po kući uspješnija u životu od onih kojima sve dolazi na tanjuru.

Primjerice, dva su istraživanja na tu temu proveli na Harvardu u isto vrijeme, a u jednoj su skupini bili muškarci odrasli u siromašnim četvrtima Bostona, dok su u drugoj bili diplomanti Harvarda između 1939. i 1944. godine.

Djeca mogu pomagati u kuhinji

Obje skupine praćene su tijekom 75 godina kako bi se ustanovilo što procesi iz ranog djetinjstva mogu predvidjeti o blagostanju i zdravlju tijekom života.

Pokazalo se da su oni koji su kao djeca radili kućanske poslove bili neovisniji, samostalniji i bolji timski igrači na poslu. Zašto? Zato što su im kućanski poslovi izgradili osjećaj da su dio zajednice, naučili su cijeniti tuđe vrijeme i trud te postali odgovorniji i suosjećajniji.

Stoga, odaberite poslove primjerene dječjoj dobi i inzistirajte na njihovom redovitom obavljanju, napravit ćete jako puno dobroga svojoj djeci!

23.04.2017. 13:28:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-djeca-trebaju-pomagati-po-kuci/104499/