objavljeno 20.03.2010. 17:35:31
POLICIJA TVRDI:

Zaštitar nije znao da se radi o novinarki

Djelatnik je reagirao sukladno pravilima struke i onemogućio neposredno približavanje štićenoj osobi, naveli su iz Ureda ravnatelja policije

Sanja Vukčević (desno) u trenutku fotografiranja premijerke
Sanja Vukčević (desno) u trenutku fotografiranja premijerke (Duje Klarić/Cropix)

Djelatnik na osiguranju premijerke Jadranke Kosor prilikom njenog jučerašnjeg posjeta Splitu, u trenutku postupanja prema novinarki "Novog lista" "nije znao da se radi o novinarki budući mu je osoba prilazila s leđa", te - na temelju sada prikupljenih informacija - nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika, priopćio je danas načelni Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

U povodu jučerašnjeg incidenta u Splitu između djelatnika na osiguranju predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i novinarke "Novog lista", po nalogu Glavnog ravnatelja policije obavljeni su razgovori s novinarkom Sanjom Vukčević i djelatnicima iz Uprave za posebne poslove sigurnosti koji su sudjelovali u osiguranju, navodi se u priopćenju.

Iz izjave gospođe Vukčević vidljivo je kako je, u namjeri da fotografira predsjednicu Vlade RH, prišla s leđa djelatnicima na osiguranju i pokušala se neposredno približiti predsjednici Vlade.

"U tom trenutku jedan od djelatnika na osiguranju reagirao je sukladno pravilima struke i onemogućio neposredno približavanje štićenoj osobi. Važno je istaći kako, u trenutku postupanja, djelatnik na osiguranju nije znao da se radi o novinarki budući da mu je osoba prilazila s leđa", stoji u priopćenju.

Na temelju do sada prikupljenih informacija nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, navodi načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

U internetskom izdanju Novoga lista sinoć je navedeno kako je pripadnik osiguranja premijerke Jadranke Kosor na porinuću putničkog trajekta Novogradnja 515 u Brodosplitu novinarku i fotoreporterku "Novoga lista" Sanju Vukčević, dok je htjela objektivom 'uhvatiti' premijerku iz profila, "zgrabio za ovratnik i fotografski aparat te ju u djeliću sekunde srušio na pod".

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odmah sinoć po objavi te vijesti je priopćilo kako će detaljno provjeriti sve okolnosti incidenta u Splitu između novinarke "Novog lista" i djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a, te da će se, u slučaju propusta, primijeniti odgovarajuće stegovne mjere.

Nije se postupalo prema novinarki nego "osobi koja je pokušala ući u štićeni prostor"

U povodu reagiranja HND-a na jučerašnju intervenciju zaštitara iz premijerkinog osiguranja, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova priopćio je da policijsko postupanje nije bilo usmjereno prema novinarki, nego prema osobi koja je pokušala ući u štićeni prostor.

"U povodu osude koju je na policijsko postupanje izrazilo Hrvatsko novinarsko društvo ističemo kako, uvažavajući mišljenje novinarske struke, ova intervencija nije bila usmjerena prema gđi. Vukčević kao novinarki već kao osobi koja je pokušala ući u štićeni prostor.

Svakako bi bilo bolje da se ovaj događaj nije dogodio. Međutim, kada je do njega već došlo valja ga objektivno sagledati. Ponovno ističemo kako do sada nije utvrđena niti jedna okolnost koja bi ukazivala na propuste djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti", priopćio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

HND je danas ocijenio "da se nikako ne može opravdati i da ne može biti uobičajena takva zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka - koja je inače zaštitarski pregledana na ulazu - našla na podu". "Dapače, izuzetno smo zabrinuti tumačenjem po kojem bi, eto, takve intervencije prema novinarima mogle biti normalne", kaže se u priopćenju kojim se HND osvrće na jutrošnje očitovanje policije da dosad nisu utvrđene povrede pravila postupanja policijskog djelatnika.

Novi list je objavio da je jučer tijekom posjeta premijerke Jadranke Kosor splitskom Brodogradilištu jedan od premijerkinih tjelohranitelja oborio na tlo novinarku Novog lista Sanju Vukčević koja je željela fotografirati rukovanje Jadranke Kosor s ljudima u brodogradilištu.(hina/metro-portal)

20.03.2010. 17:35:31
http://m.metro-portal.hr/zastitar-nije-znao-da-se-radi-o-novinarki/35929/