objavljeno 08.07.2010. 15:39:49
DAN LAKIH DROGA

Zapljene marihuane u Zagrebu, Varaždinskim Toplicama i Veloj Luci

Policija je danas pronašla velike količine marihuane i indijske konoplje u različitim dijelovima Hrvatske

marihuana zapljena
marihuana zapljena (Bernard Čović/Cropix)

Hrvatska policija danas je u čak tri mjesta u različitim dijelovima zemlja zaplijenila marihuanu i indijsku konoplju. Zahvaljujući dojavi građana policija je zaplijenila je 35 kilograma indijske konoplje koje je pronašla na dvjema parcelama kod Varaždinskih Toplica.

"Jučer oko 11,15 sati na plantažu iznad Tuhovca, na predjelu znanom kao Srkač, muška je osoba došla pregledati nasad indijske konoplje. U postavljenoj zasjedi policijski službenici Policijske uprave varaždinske osobu su uhitili", rekao je vođa Grupe za kriminalitet droga PU varaždinske Hrvoje Škorak.

Na dvjema parcelama ukupne površine 40-ak četvornih metara posječeno je svih 113 stabljika indijske konoplje, a u obližnjoj vikendici, koja je vlasništvo muškarčeve obitelji, pronađena su sredstva za zaštitu bilja i poticanje rasta. Vrijednost droge na ilegalnom tržištu procjenjuje se na 100.000 kuna.

Škorak je posebno istaknuo suradnju s građanima u ovom slučaju te pozvao one koji šeću šumom ili traže gljive, kao i lovce i lovočuvare, da pomognu policiji koja će provjeriti svaku dojavu i nastaviti rad na otkrivanju počinitelja kaznenih djela zlouporabe droga.

Uzgajao marihuanu na maminoj terasi

42-godišnji Zagrepčanina je na terasi majčina stana na Pantovčaku u teglama zasadio 109 stabljika marihuane koju je namjeravao prodavati na narkotržištu, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Osim stabljika veličine od 10 do 130 centimetara, policija je pronašla i 10 sušenih stabljika te 193 grama lišća marihuane pakirana u nekoliko manjih vrećica. Pronađene su i dvije kutije umjetnog gnojiva te škare za rezidbu. Količina i vrijednost zaplijenjene droge znat će se nakon sušenja te toksikološkog vještačenja.

Osumnjičenik je već poznat policiji zbog sličnih kaznenih djela. Uz kaznenu prijavu sproveden je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu.

Indijska konoplja u Veloj Luci

U Zablaću u Veloj Luci su pak na zemljištu s ukupno 19 stabljika indijske konoplje visine od 8 do 90 centimetara djelatnici korčulanske policijske postaje uhitili 23-godišnjaka i 20-godišnjaka.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su dvojica mladića zasadila i uzgojila stabljike indijske konoplje radi proizvodnje marihuane koju su poznanicima iz Vele Luke davali na uživanje. Osumnjičeni dvojac uz kaznenu prijavu doveden je u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 15:39:49
http://m.metro-portal.hr/zapljene-marihuane-u-zagrebu-varazdinskim-toplicama-i-veloj-luci/44179/