objavljeno 07.02.2012. 17:16:51
IZRAZ NEZADOVOLJSTVA

Zapad i arapske zemlje povlače veleposlanike iz Sirije

Zemlje članice Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu, Arapska liga i SAD najavile su povlačenje veleposlanika iz Sirije, a EU će pričekati s tom odlukom

Fotografija vijesti

Države članice Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu povlače svoje veleposlanike iz Sirije, a tu mjeru provodi sve više europskih zemalja dok Europska unija razmišlja o novim sankcijama sirijskom režimu zbog nastavka krvave represije s novih 15 mrtvih u utorak u Homsu, javljaju agencije, javlja Hina.

Najmanje 15 civila poginulo je u utorak dok su vladine snage bombardirale grad Homs, sjedište 11-mjesečne pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, javlja agencija AFP. Pozivajući se na sirijski Opservatorij za ljudska prava dodaje da je skupina vojnih dezertera ubila četvoricu sirijskih vojnika.

Vojni dezerteri i protivnici režima formirali su Slobodnu sirijsku vojsku i brojni promatrači i međunarodne organizacije upozoravaju da Sirija, u kojoj je od ožujka ubijeno više od 6000 ljudi, ulazi u građanski rat.

Vijeće za suradnju zemalja u Perzijskom zaljevu (GCC) u utorak je objavilo da povlači svoje veleposlanike iz Damaska i protjeruje sirijske diplomate zbog pogoršanja stanja u Siriji, objavila je Saudijska Arabija, koja sada predsjeda Vijećem u kojem su još Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U ponedjeljak su zatvaranje svog veleposlanstva u Damasku objavile Sjedinjene Države, a u utorak su Velika Britanija, Belgija, Italija, Španjolska, Francuska povukle veleposlanike na konzultacije.

I Arapska liga pozvala je svoje članice na prekid veza sa Sirijom što su već učinili Tunis i Libija.

Odluke su donesene nakon što su Kina i Rusija u subotu vetom spriječile izglasavanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji slijedi plan Arapske lige za povlačenje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Europska unija zasad je takvu odluku otklonila.

"Mislimo da je važno zadržati naše predstavnike na licu mjesta jer nema neovisnih medija koji bi pružali informacije", rekao je novinarima glasnogovornik diplomatske službe u EU Michael Mann.

Istodobno Bruxelles razmatra nametanje novog niza sankcija režimu Bašara al-Asada, napose sankcije na transakcije središnje banke i prodaju zlata te dragocjenih metala, rekli su diplomatski izvori agenciji AFP.

07.02.2012. 17:16:51
http://m.metro-portal.hr/zapad-i-arapske-zemlje-povlace-veleposlanike-iz-sirije/68013/