objavljeno 11.07.2014. 08:01:00
BURA

Zakon o životnom partnerstvu ne zabranjuje posvajanje

Željko Reiner izazvao je buru reakcija u Saboru ocjenama da je predloženi Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola u nizu aspekata dvoličan,

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Zakon o životnom partnerstvu i dalje je trn u oku desnice koja se ne može pomiriti s činjenicom da ga ne mogu srušiti, pa je tako HDZ-ov Željko Reiner u Saboru ustvrdio da se tim zakonom izigrava izričita volja naroda izražena na referendumu i krši Ustav, jer se omogućava sklapanje braka osobama istog spola, samo pod drugim nazivom.

'Dakle, de iure se ne radi o braku, ali de facto se itekako radi', rekao je Reiner. Tvrdi i da se istospolnim životnim partnerima teorijski dodjeljuje zaštita obiteljskog života, iako ih se ne traži da stvarno zasnuju obiteljski život, što je 'dvolično i bizarno'.

Reiner se pita zašto Vlada ustrajava na donošenju toga zakona u vrijeme teške gospodarske krize, zašto joj je prioritet riješavati prava vrlo malog broja ljudi, odnosno što je s pravima stotina tisuća nezaposlenih i 1,2 milijuna umirovljenika.

Hoćete reći da ljudska prava pripadaju samo imućnima, uzvraća mu Peđa Grbin (SDP), dok ga Boris Blažeković (HNS) pita zar stvarno misli da među nezaposlenima, umirovljenicima i poljoprivrednicima nema homoseksualaca.

'I među ljudima koji žive u teškim uvjetima ima osoba istospolne orjentacije, i oni traže nekakvu sreću', poručuje Blažeković.

'Neprihvatljivim i sramotnim' je dio Reinerova istupa nazvala Gordana Sobol (SDP) jer se temelji na tezi da ljudi istospolne orjentacije jedva čekaju donošenje zakona pa da 'krenu u ostvarivanje manipulatorskih i prevaranstkih ideja'.

Reiner žali što nije prihvaćen HDZ-ov prijedog da službene osobe koje ne žele sudjelovati u provedbi tog zakona, posebno matičari, imaju pravo priziva savjesti.

11.07.2014. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/zakon-o-zivotnom-partnerstvu-ne-zabranjuje-posvajanje/86090/