objavljeno 03.02.2021. 16:01:00
NAJAVE

Zagrebačka filharmonija i maestro Dawid Runtz u petak u Tvornici kulture

Koncert će se održati u sklopu "Plavog ciklusa" Zagrebačke filharmonije, a zagrebačka publika imat će priliku slušati neizbježne skladbe modernog repertoara

Plavi ciklus
Plavi ciklus (Arhiva)

Zagrebačka filharmonija izvest će u petak, 5. veljače, remek-djela velikoga njemačkog skladatelja iz razdoblja romantizma Johannesa Brahmsa - varijacije na Haydnovu temu, op.56a i 2. simfoniju u D-duru, op.73, a izvedbom će u Tvornici kulture ravnati maestro Dawid Runtz.

Koncert će se održati u sklopu  "Plavog ciklusa" Zagrebačke filharmonije, a zagrebačka publika imat će priliku slušati neizbježne skladbe modernog repertoara, stoji u u priopćenju Zagrebačke filharmonije kojim je u srijedu najavljen taj koncert.

Kako je istaknuto, izvedbom će ravnati maestro Dawid Runtz, iznimno nadaren mladi glazbenik, sposoban udubiti se u svaku pojedinost partiture i napamet dirigirati skladbe visoke glazbene vrijednosti, a od nedavno i novi šef dirigent Zagrebačke filharmonije.

Podsjeća se da je Johannes Brahms svoju glazbenu karijeru počeo skladajući i svirajući po hamburškim gostionicama. Na turneji 1853. godine sprijateljio se s violinistom Josephom Joachimom i skladateljem Robertom Schumannom koji ga je smatrao genijem te se za njega posebno zauzeo.

Brahmsov bogat opus čine vokalne skladbe, skladbe za simfonijski orkestar, komorne ansamble i razne solo instrumente uz pratnju te skladbe za klavir i orgulje. Kako je Brahms, osim skladateljskog talenta, bio vrlo virtuozan pijanist, većinu skladbi za instrumente s tipkama sam je praizvodio.

Navodi se kako su pak varijacije na Haydnovu temu, op.56a  prvo veliko djelo za simfonijski orkestar Johannesa Brahmsa, a njihov uspjeh nakon izvedbe Bečkih filharmoničara potaknuo je skladatelja da dovrši Prvu simfoniju. Prva koja je ugledala novo djelo bila je Brahmsova vjerna prijateljica Clara Schumann, koja se Haydn-varijacijama oprostila od vlastite karijere, uvrstivši ih na posljednji javni nastup u Frankfurtu 1891. Tada je Brahms napisao Clari - "Uvijek sam gajio slabost prema tome djelu i mislim na njega s više zadovoljstva no na bilo koje drugo svoje ostvarenje".

Kada je pak riječ o 2.simfoniji u D-duru, op.73, ona je nastala je u relativno kratkom periodu ljeta 1877. tijekom skladateljeva posjeta slikovitom Pörtschachu u austrijskim Alpama. Simfoniju je praizvela Bečka filharmonija u prosincu 1877. a publika ju je objeručke prihvatila sa željom da se treći stavak Allegretto grazioso ponovi.

Šef-dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz rođen je 4. veljače 1992. u mjestu Wejherowo u Poljskoj. Osvojio je 2018. treću nagradu i nagradu publike na Prvom međunarodnom dirigentskom natjecanju u Hong Kongu. U prosincu 2017. imenovan je šefom dirigentom Poljske kraljevske opere u Varšavi.

Završio je Glazbeno sveučilište Frederic Chopin u Varšavi. Bio je briljantan student u klasi maestra Antonija Wita te je debitirao ravnajući Varšavskom filharmonijom. U prosincu 2016. studirao je kod Jorme Panule na majstorskom dirigentskom tečaju u Europskom glazbenom centru Krzysztof Penderecki u Lusławicama u Poljskoj.

U srpnju 2016. izabran je među četvoricu dirigenata iz cijeloga svijeta za studij kod Riccarda Mutija u Ravenni na Talijanskoj opernoj akademiji Riccardo Muti.

03.02.2021. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/zagrebacka-filharmonija-i-maestro-dawid-runtz-u-petak-u-tvornici-kulture/130172/