objavljeno 23.02.2023. 16:00:00
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Zagreb donio Program kontrole populacije napuštenih pasa

Označavanje i kastracija štite pse od napuštanja - važnost prevencije: Za cijenu zbrinjavanja jedne životinje može se platiti 10 kastracija

Pokušavanje rješavanja problema
Pokušavanje rješavanja problema (Prijatelji životinja)

Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj 20. sjednici donijela je Program kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu. Potvrđeno je da su za provođenje Programa osigurana proračunska sredstva za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Udruga Prijatelji životinja pohvalila je konačno ovo, Zakonom o zaštiti životinja propisano, donošenje mjera i aktivnosti u cilju smanjenja broja napuštenih životinja u Zagrebu. Iz Udruge su posebno istaknuli važnost kontrole mikročipiranja pasa i (su)financiranja kastracije.

Naime, također Zakonom o zaštiti životinja propisana Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja, u kojoj je za područje grada Zagreba i udruga Prijatelji životinja, izradila je prijedlog mjera, sukladno kojima je izrađen Prijedlog programa kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu. Program se temelji na općim načelima zaštite i postupanja s napuštenim i izgubljenim psima. To uključuje primjeren smještaj, veterinarsku skrb, prevenciju od bolesti, obazrivo postupanje sa životinjama i hranidbu životinja, a posebno razvijanje svijesti javnosti, osobito mladih, o zaštiti životinja, označavanju pasa i kontroli razmnožavanja pasa.

Program je usklađen sa Zakonom o zdravlju životinja, koji je stupio na snagu početkom godine. Prijatelji životinja obavijestili su o tome lokalne zajednice ističući da Zakon donosi važnu novost - obavezu označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva". To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano na skrbnika kuje, a onda se mijenja vlasništvo. To je iznimno bitno zato što su napušteni psi izloženi nekontroliranom lutanju, bolestima, zapuštenosti, mogu izazvati prometne nesreće i stradati u njima, a nekastrirani psi stalan su izvor povećanja populacije napuštenih životinja. Njihovo zbrinjavanje u sklonište pada na teret lokalnih zajednica.

Među mjerama koje navodi Program naglašava se i poticanje kontrole razmnožavanja, promicanje kastracije pasa i odgovornog skrbništva, subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa, isticanje prednosti udomljavanja pasa iz skloništa (cijepljeni, propisno označeni i kastrirani), kao i poticanje skrbnika pasa na odgovornost u cilju smanjenja broja napuštenih pasa kroz edukacije putem letaka, jumbo plakata, medijskih objava i javnih događanja.

Prije dvije godine Prijatelji životinja napravili su sveobuhvatnu analizu primjene Zakona o zaštiti životinja u 2020. godini. Dobiveni podaci pokazali su da, iako treba kontinuirano poboljšavati provedbu Zakona, ipak ima i sve više dobrih primjera lokalnih zajednica koje (su)financiraju kastracije i provode kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, a više od pola njih propisalo je obaveznu trajnu sterilizaciju. Inače, do danas, Istarska i Požeško-slavonska županija još nisu donijele Program kontrole populacije napuštenih pasa.

Stoga Prijatelji životinja zaključuju da i Zagreb, i ostali gradovi i općine, Programom kontrole populacije napuštenih pasa mogu stati na kraj neodgovornom ponašanju pojedinaca provođenjem preventivnih mjera. Tako bi se i zaštitile životinje i smanjila financijska opterećenja jedinica lokalne samouprave zbog neodgovornih skrbnika.

Više informacije nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

23.02.2023. 16:00:00
http://m.metro-portal.hr/zagreb-donio-program-kontrole-populacije-napustenih-pasa/141236/