objavljeno 11.02.2010. 16:54:00
UZROK PROBLEMA

Za mucanje su odgovorni geni

Znanstvenici su identificirali tri gena koji bi mogli uzrokovati probleme mucanja kod nekih ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Smatraju kako mutacije, koje su već povezane s poremećajima u metabolizmu, mogu također utjecati na način na koji funkcioniraju određeni dijelovi mozga. Istraživanje je obuhvaćalo slučajeve u Pakistanu, SAD-u i Engleskoj.

Mucanje zahvaća 1 posto svjetske odrasle populacije. Ranom intervencijom djeca koja mucaju mogu riješiti ovaj problem, dok odraslima pomažu terapije bazirane na reduciranju anksioznosti i reguliranju disanja.

No znanstvenici se nadaju kako bi ovo otkriće moglo pomoći u pronalasku novih tretmana liječenja. Svaki deseti pacijent koji je sudjelovao u studiji, imao je mutaciju na jednom od ta tri gena.

˝Stotinama godina uzrok mucanja ostao je misterija, kako za liječnike tako i za osobe koje su pogođene ovim poremećajem. Ovo je prva studija koja ukazuje na specifične mutacije na genima kao potencijalni uzrok, čime direktno pomaže razvoju novih opcija liječenja˝, objašnjava James Battery, voditelj istraživanja.

Poremećaji u metabolizmu koji uzrokuju ove mutacije gena liječe se injektiranjem proizvedenih enzima u krvotok, kako bi se nadomjestili enzimi koje tijelo ne proizvodi. Moguće je da se mucanje, ako se potvrdi da ga uzrokuje isti defekt, može liječiti na isti način.

11.02.2010. 16:54:00
http://m.metro-portal.hr/za-mucanje-su-odgovorni-geni/32857/