objavljeno 13.12.2018. 11:01:00
RECENZIJA

Xiaomi Mi 8 Lite recenzija

Xiaomi Mi 8 Lite za razliku od većine izravnih "lite" konkurenata ne pokušava imitirati skuplje modele linije. Omjer cijene i više nego prihvatljive ukupne izvedbe svakako vrijedi

Xiaomi Mi8 Lite
Xiaomi Mi8 Lite (Sanja Ledinek)

Uz dva premium pametna telefona, Xiaomi Mi 8 i Mi 8 Pro, postoje i dva srednjeg dometa: Mi 8 SE i Mi 8 Lite koji imamo na testu. Još uvijek je ozbiljan igrač u kategoriji cijena unutar normalnog raspona. Što dobivate kupnjom Xiaomi Mi 8 Lite modela? Idemo doznati.

Xiaomi Mi 8 Lite ključne tehničke specifikacije

  • Dimenzije: 156,4 x 75,8 x 7,5 mm

  • Masa: 169 g

  • Zaslon: 6,26 "IPS LCD, 2.280 x 1.080, omjer slike 19: 9

  • SoC: Qualcomm Snapdragon 660

  • Memorija: 4/64 GB; 6/128 GB

  • Baterija: 3.350 mAh QuickCharge 3.0 podrška (uključujući odgovarajući punjač).

  • Kamere: glavna: 12 MP Sony IMX363 12 MP + 5 MP // prednja: 24 MP Sony IMX576

  • Povezivost: Dual SIM, 4G, Wi-Fi 802.11ac (2.4 / 5 GHz), Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, USB priključak vrste C

  • Senzori: skener otiska prsta, senzor blizine, svjetla, žiroskop, akcelerometar, elektronički kompas

  • OS: Android 8.1 Oreo; MIUI 10

Cijena ( prosinac 2018.): Neutrinomobile - 1.989,00 kn

Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade

Za Xiaomi Mi 8 Lite može se reći da mu nedostaje osobnog stila, ali u pogledu izgleda ispunjava sve moderne zahtjeve. 2,5D staklo pokriva prednju i stražnju stranu kućišta. Konvergira na rubovima s okvirom aluminijske legure sjajne završne obrade. Umjereno je širok sa 75,8 mm i dobro se uklapa u dlan ruke.

Međutim, postoji mogućnost da sklizne iz ruke, ali i svake nagnute površine, što povećava rizik od pada. Također, možda ga nekima, u određenim situacijama, neće biti spretno koristiti jednom rukom. U tom slučaju jednostavno se klizanjem prstima aktivira način rada koji omogućava smanjenje prikaza sučelja na 4,5/4.0 /3,5 inčni. Na kućištu nema ništa neobično.

Tipke za glasnoću i uključivanje/isključivanje rada su standardno na desnom boku. 

Suprotni ima poklopcem zaštićen utor za dvije nanoSIM kartice ili jednu SIM kartici i microSD memorijsku karticu.

Na gornjem bridu vide se diskretni plastični umetci za neometan rad antene i mikrofon namijenjen poništavanju buke.   

Donji brid rezerviran je za glavni mikrofon, USB-C sučelje ( punjenje baterije, povezivanje s računalom ili USB flash memorijom u OTG modu) i dvije simetrične rešetke od kojih samo jedna skriva zvučnik. Nedostaje 3,5 mm audio ulaz. Znam da mnogi nisu skloni koristiti adapter za slušalice, ali, što je -tu je, i ne bismo trebali dozvoliti da nam to pokvari ukupni dojam uređaja.  

Stražnja strana prilično brzo prikuplja otiske prstiju, ali ipak izgleda sjajno, čak i u pravom smislu riječi. Pri vrhu su, u vodoravnoj formaciji, dvojne kamere i LED bljeskalica. Kamere nisu u ravnini s površinom i mogle bi pokupiti ogrebotine postavljanjem uređaja na stol. 

U sredini se smjestio skener otiska prsta. Sviđa mi se njegov položaj. Leži točno pod kažiprstom. Nema dodirivanja leća kamera i sl. Senzor radi brzo. Podržava prepoznavanje do 5 različitih otisaka prstiju.

Osim toga, za otključavanje uređaja koristi se biometrijska metoda prepoznavanje lica. Međutim, morate prebaciti Mi 8 Lite na drugu regiju, npr. Tajvan, kako biste dobili ovu opciju. Standardno, u dobrim svjetlosnim uvjetima fino radi, otključava uređaj u sekundi dok u mraku zna pokazati neposluh.

Prednja strana, zaštićena Corning Gorilla kaljenim staklom i dobrim oleofobnim premazom, izgleda više nego poznato: uske bočne margine (3,3 mm) oko zaslona koji zauzima 82,77 % prednje površine, i naravno, tu je izrez s gornje strane na zaslonu (notch) srednje veličine. Ako ste zagriženi mrzitelj ovog trenda, nudi se njegovo prikrivanje crnom linijom iste visine kako bi se stopio s pozadinom. 

U izrezu su prednja kamera, slušalica, svjetlosni senzor / senzor blizine i zvučnik iznad kojeg je LED indikator (svijetli samo u bijeloj boji). Ispod zaslona nema elemenata. Android tipke dio su zaslonske površine.  

Kako biste mogli koristiti punu površinu vidljivog dijela zaslona, najbolje je isključiti ovu navigacijsku traku u postavkama i koristi geste. Nažalost, to se ne može učiniti odjednom za cijelo sučelje, već morate za svaku aplikaciju posebno.

Zaslon

Mi 8 Lite ima 6,26 " OGS IPS zaslon koji potpisuje tvrtka Tianma. Rezolucije je 2.280 x 1.080 piksela gustoće 403 ppi i omjerom slike 19: 9. Maksimalna razina osvjetljenja je oko 450 cd / m2 i nije dovoljna za najugodniji rad na suncu. Pod širokim kutovima gledanja nema primjetnog iskrivljenja boja, a njihovo zasićenje i kontrast (1500;1) su na dobroj razini.  

U postavkama možete promijeniti temperaturu boje, uključiti noćni način rada koji daje narančastu svjetlost i aktivirati funkciju buđenja dvostrukim tapkanjem na zaslonu. Kapacitivni sloj podržava simultane dodire do 10 prstiju. Odziv i preciznost su odlični.

Performanse i produktivnost

Hardverska osnova nije noviji Snapdragon 710 kao u Mi 8 SE modelu. Xiaomi se odlučio na 14nm Snapdragon 660 mobilnu platformu s AIE, koja se koristi u mnogim pametnim telefonima. Procesor ima osam Kryo 260 jezgri: (4 x 2,2 GHz + 4 x 1,8 GHz). Za grafiku je zadužen Adreno 512. Kapacitet radne dvokanalne LPDDR4X memorije je 4 GB na 1866 MHz, a eMMC 5.1 interne 64 GB. Proširiva je memorijskom karticom. Može se pronaći za kupnju i verzija sa 6/128 GB memorije.

SoC nije najproduktivniji paket dostupan na tržištu, ali općenito, nisam uočila usporavanja i bilo kakvo zaostajanje u odrađivanju standardnih zadataka ili multitaskingu. Otvaranje i zatvaranje aplikacija je izvrsno. Očito je Xiaomi uspio optimizirati sustav za ovaj čipset.

Evo rezultata nekih sintetičkih testova...

  • GeekBench 4 Pro - Single score 1621 // Multi score 5844 // GPU 5633

  • Andro Bench: brzina sekvencijalnog čitanja 283.04 MB/s // sekvencijalnog pisanja 173.25 MB/s

  • 3DMark Sling Shot: 2058 // Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1: 1360 //Sling Shot Extreme Unlimited OpenGL ES 3.1: 1434

  • PCMark Work 2.0: 7159

  • GFX 3.0 Manhattan (1080p offscreen) -16 // GFX 3.0 Manhattan (onscreen) 15

Igre

U manje zahtjevnim igrama performanse zadržavaju stabilnost u radu i ukupni doživljaj može se opisati kao odličan! Većina današnjih modernih igara dobro radi na 40-60 frame rate. Za razliku od Xiaomi Mi Max 3, PUBG nema problema u pokretanju i igranju na srednjoj kvaliteti grafičkih postavki.

Povezivanje i komunikacija

Što se tiče modula za povezivanje i komunikaciju, ovdje imamo standardni set: 3G / LTE (s podrškom Band 20), modemom Cat.12 preuzimanje / Cat.13 podizanje podataka, Wi-Fi 802.11ac ( 2 × 2 MiMo), Bluetooth 5.0, USB Type-C v 2.0 . Na njihov rad se ne treba žaliti. GPS ( AGPS / GLONASS ) navigacija dobro funkcionira. Iz hladnog starta pokretanje traje oko 10 sekundi i uređaj potom pronalazi 15-20 satelita koji nude točnost navođenja s pogreškom 3-4 metra. Ako koristite Google Pay, nema NFC modula, što se danas već smatra ozbiljnim propustom. 

Zvuk

Zvučnik za razgovore je jasan, glasan, a mikrofon izvrsno prenosi glas. Standardni sustav za smanjenje buke također funkcionira kako treba. Glavni zvučnik na dnu iznenađujuće je dobre kvalitete s jasnim naglaskom na nižim frekvencijama. Maksimalni volumen na udaljenosti oko 20 cm je čak 89,7 dB. Međutim, ljubitelji dobrog zvuka i dalje će trebati koristiti slušalice.

Baterija: izdržljivost / punjenje

Kapacitet litij-polimerske baterije je 3.350 mAh. Dugotrajnost na jednom punjenju nije krajnji san korisnika, ali punjenje noću već nam je odavno postala svakodnevica. Iako postoji niz naoko nebitnih faktora koji mogu utjecati na izdržljivost baterije, očekujte 5-6 sati rada zaslona ako ne koristite GPS ili dugotrajno igrate igre. Na primjer za 20 minuta PUBG mobile ostajete bez oko 10 % kapaciteta baterije.

Sintetički PCMark test je pokazao rezultat 9 sati i 17 minuta izdržljivosti baterije uz maksimalnu svjetlinu zaslona, dok Geekbench 4, nakon što se automatski isključio na 1 % preostalog kapaciteta, 6 sati i 55 minuta na jednom punjenju.

Podržano je brzo punjenje QuickCharge 3.0. standarda. Ali Xiaomi je kopirao Apple i morat ćete kupiti zasebno adekvatan punjač. Punjenje standardnim 5V / 2A traje 1 sat i 40 minuta. Za 15 minuta moguće je napuniti bateriju do 25 posto, 30 minuta oko 45 posto, ili sat vremena 80 posto.

Kamere

Kamere imaju podršku umjetne inteligencije koja prepoznaje 238 različitih scena i podešava potrebne postavke za njih. Kao rezultat, najčešće se sve svodi na povećanje zasićenosti i automatsko aktiviranje portretnog načina rada. Međutim, kod ovog modela pametnog telefona učinak AI nema hiper zasićenja kao kod Huaweija, što mi se posebno sviđa.

Aplikacija za fotoaparat je standardna za Xiaomi pametne telefone. Prebacivanje između načina rada i fotoaparata ne zahtijeva previše vremena. Postoji nekoliko načina snimanja: HDR (automatski i ručni), snimanje portreta, panorame, ručni način rada (odabir fokusa, brzine zatvarača od 1 / 1000s do 32 sekunde i ISO od 100 do 3200).

Prednja kamera

Prednja kamera ima Sony 24 MP IMX576 senzor (veličine piksela 1,8 μm, tehnologije Super Pixela od 4" ), fiksni fokus i ne baš reprezentativni f / 2,2 otvor blende. Kamera također zna kako "zamagliti" pozadinu, po potrebi snima videozapise, a algoritmi za uljepšavanje će izgladiti kožu ili uklonili bore. Dostupni su i različiti filtri bez zabavnih efekata poput naljepnica.

Snimljene fotografije ne razočaravaju za objavljivanje na Instagramu ili drugim društvenim mrežama. Jedino treba uzeti u obzir da ponekad, zbog nedostatka automatskog izoštravanja, fotografije mogu biti malo mutne, pa je potrebno, za svaku sigurnost, snimiti ih nekoliko.

Glavna kamera

Glavni 12 MP Sony IMX363 (veličine piksela 1,4μm) senzor isti je kao kod Google Pixel 3 pametnog telefona. Optika je f / 1.9 otvora. Radi uz podršku preciznog Dual Pixel autofokusa. Dodatni Samsung S5K5E8 senzor dubine ima rezoluciju 5 MP, veličine piksela 1,12μm i pomaže pri stvaranju fotografija zamućenih pozadina.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Dok je dovoljno svjetla u okolini, možete dobiti dobre fotografije. Reprodukcija boja je prilično točna, dinamički raspon sasvim u redu , brzina fokusiranja visoka i artefakti nisu vidljivi. HDR mod uglavnom dobro odrađuje posao iako ima mjesta poboljšanju.   

Kod bokeh efekta senzor dubine dobro dijeli zamućenje oko osobe ili drugih objekta, ako gledamo sa strane mogućnosti kamere jednog pametnog telefona. Postoji mogućnost mijenjanja intenziteta zamućenja pozadine.

Padom svjetla u okolini ili noću teže je snimiti dobru fotografiju na automatskim postavkama. Vidljiva je buka i pad oštrine. Razlog je nedostatak optičke stabilizacije jer Mi 8 Lite ima tendenciju da favorizira duge brzine zatvarača što čini fotografije vrlo osjetljivima na podrhtavanje ruke. Imate li neki oslonac i odgovarajuću vještinu možete dobiti pristojne snimke čak i noću.  

 

Kvalitetu fotografija u visokoj rezoluciji možete vidjeti na imgur.com, gdje se nalaze i ostale snimljene kamerama pod različitim uvjetima osvjetljenja.

Videozapisi

Video se može snimiti u 1080P@30 / 60 /120 fps s digitalnom stabilizacijom, 4K @30fps i 720p usporeno na 120/240 fps. Kvaliteta videa je u redu za cjenovni raspon.

 

U minusima, kameri se može pripisati relativno slaba bljeskalica, ne dopušta se instalacija API trećih strana (Google Cam) i nema kodeka H.265.

OS i aplikacije

Mi 8 Lite pokreće globalna inačica MIUI 10 firmware temeljena na Android 8.1 Oreo, pa nema problema s hrvatskim jezikom ni s Googleovim uslugama. Sigurnosna zakrpa je od 1.10.2018. MIUI 10 donosi dugo osvježavajuće redizajnirano korisničko sučelje kao i izbornik aplikacija, a najznačajnija promjena je obavjesna traka. 

Kao i uvijek, nudi se standardni Xiaomi set alata ( snimanje zaslona s tri prsta, kompas, upravitelj datoteka, svjetiljka, klonirane aplikacije, skener QR koda, Mi Drop ....). Tu je dalje mogućnost korištenja poslovnog i privatnog računa i Microsoftov uredski paket aplikacija. 

 

Ugodno ćete surfati bez obzira koristite li Googleov Chrome ili Xiaomi web preglednik. Dobra vijest je da je beta testiranje MIUI 10, temeljeno na Android 9.0 Pie, već započelo, pa će uskoro biti objavljena konačno stabilna verzija novog firmvera. Ovaj model možete kupiti u Neutrinomobile trgovini ili web shopu po cijeni od 1.989,00 kn. Usput možete pogledat i druge zanimljive modele iz ponude.

Ukupni dojam i zaključci

Xiaomi Mi 8 Lite ima poput svih pametnih telefona današnjice svoje prednosti i nedostatke, ali u cjelini je jedan od boljih uređaja u segmentu cijena. Ne postoji zaštita od vlage, NFC i 3,5 mm audio priključak. Međutim, Xiaomi je napravio firmver koji lijepo radi na manje snažnom čipsetu. Također, dobivate uređaj u kvalitetno izrađenom kućištu modernog dizajna, dobar zaslon, dugotrajnost baterije na normalnoj razini i u prodajnom paketu prozirnu silikonsku maskicu.

Hvalimo

  • kvaliteta izrade

  • dobar zvuk iz zvučnika

  • brzi skener otiska prsta

  • izdržljivost baterije

  • solidan hardver

  • brzina otključavanja prepoznavanjem lica

  • brzinu MIUI 10

  • dobra kvaliteta fotografija prednje kamere

  • podrška za microSD kartice

Zamjeramo

  • nema IP standrda

  • nedostatak 3.5 mm audio ulaza

  • nedostatak infracrvenog porta (za neke)

  • nedostatak NFC modula (za neke)

  • ne dolazi s brzim punjačem

  • SIM i microSD kartica u hibridnom rješenju

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
13.12.2018. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/xiaomi-mi-8-lite-recenzija/115872/