objavljeno 01.10.2020. 10:01:00
WTO

WTO odobrio europske kompenzacijske carine

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je Europskoj uniji uvođenje kompenzacijskih carina na uvoz robe iz SAD-a zbog nepropisnih američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeingu

Malo da, malo ne...
Malo da, malo ne... (Arhiva)

SAD i EU spore se pred WTO-om oko potpora Airbusu odnosno Boeingu već šesnaest godina, a njihove višestruke tužbe prerasle su u najveći trgovinski spor u povijesti međunarodne trgovinske arbitraže.

WTO je ove godine SAD-u odobrio kompenzacijske carine na europski uvoz u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje.

Prošlog petka njegovi su arbitri obavijestili dvije strane da su u odvojenom sporu Europskoj uniji odobrili uvođenje kompenzacijskih carina na američki uvoz u vrijednosti četiri milijarde dolara godišnje.

Odluka bi trebala biti objavljena za nekoliko tjedana.

Boeing je odbio komentirati povjerljivo izvješće WTO-a, optuživši Airbus da ignorira njegovo nedavno odricanje od poreznih olakšica u saveznoj državi Washington kako bi se stvorili uvjeti za rješenje spora.

Airbus je također nedavno najavio ustupke vezano za financiranje u Francuskoj i Španjolskoj. Nisu odmah bili dostupni za komentar informacije o odluci WTO-a.

Izvori na obje strane rekli su da EU vjerojatno neće uvoditi kompenzacijske carine, koje WTO tek treba službeno usvojiti, prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog jer želi izbjeći raspirivanje ogorčene kampanje.

Europski izvori tvrde da najnovija odluka WTO-a ne uključuje oko 4,2 milijarde dolara europskih carina na uvoz iz SAD-a iz ranijeg slučaja, što znači da je EU zapravo dobio dozvolu za carine ukupne vrijednosti 8,2 milijarde dolara.

SAD pak smatra da prethodna dozvola za europske carine kako bi se kompenzirale posljedice posebnog američkog poreznog tretmana za izvoznike, a EU ih nije uveo, više ne vrijedi jer je sporni zakon povučen 2006. godine.

WTO se nije dao uvući u spor oko neiskorištenih carina, rekavši da nema ništa dodati presudama o nekadašnjem američkom sustavu olakšica za izvoznike.

Analitičari procjenjuju da bi željno iščekivana presuda WTO-a o europskim carinama mogla olakšati izlazak pregovora iz slijepe ulice, budući da su obje strane pokazale interes za rješavanje spora, ali i razmjenjujući optužbe za miniranje ozbiljnih pregovora.

"Svi su ovo čekali. Sada je teren spreman za pregovore", rekao je William Reinsch, bivši visoki dužnosnik američkog ministarstva trgovine i stručnjak za trgovinu u Vijeću za strateške i međunarodne studije.

01.10.2020. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/wto-odobrio-europske-kompenzacijske-carine/127779/