objavljeno 26.03.2019. 13:31:00
POSLOVANJE

Wiener osiguranje predstavilo sjajne poslovne rezultate

Wiener osiguranje VIG u Hrvatskoj, kao i matična kuća Vienna Insurance Group, bilježe snažan rast u svim segmentima poslovanja

Sjajni poslovni rezultati
Sjajni poslovni rezultati (Arhiva)

Nastavno na uspješnu prethodnu godinu, Wiener osiguranje VIG i u 2018. godini ostvarilo je snažan rast te se pozicioniralo na 4. mjesto liste vodećih društava na hrvatskom tržištu osiguranja po premijskom prihodu, a što je i značajno pridonijelo rastu cjelokupnog tržišta.

Na dan 31. prosinca 2018. godine Wiener osiguranje je zabilježilo zaračunatu bruto premiju od 891,5 milijuna kuna ostvarivši time ukupan plan premija i ostvarenu planiranu dobit u iznosu od 59,4 milijuna kuna prije poreza, a što je povećanje od 11% u odnosu na prošlu godinu. Navedeni premijski rezultati potvrđuju značajan rast od 15% u odnosu na 2017. godinu, kao i ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 9,1%1.

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG povodom predstavljanja rezultata izjavila je:

Ponosni smo na odlične poslovne rezultate u godini iza nas, kako Društva u Hrvatskoj, tako i cijele Vienna Insurance Group čiji rezultati su premašili i vlastita predviđanja. S obzirom da smo pri kraju prvog kvartala 2019. izrazito smo usmjereni na ostvarivanje još boljih rezultata u tekućoj godini s tendencijom još snažnijeg pozicioniranja na tržištu. Navedeni rast relevantan je pokazatelj stabilnosti poslovanja Društva, ali i potvrde pozicije Wiener osiguranja VIG kao stabilnog i pouzdanog partnera."

U segmentu neživotnih osiguranja Wiener osiguranje ostvarilo je rast premije od 10,9% u odnosu na prethodnu godinu. Na navedeno je utjecao izuzetan rast u osiguranju imovine i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja od oko 40%. Time je na nivou poslovne godine ostvaren cilj koji se odnosi na rast u ciljanim vrstama osiguranja što i dalje ostaje apsolutni prioritet Wiener osiguranja. U segmentu životnih osiguranja Društvo je ostvarilo još snažniji rast od 17,8% i u tom je području trenutno drugi osiguratelj na hrvatskom tržištu.

U 2019. godini Wiener osiguranje VIG nastavit će s politikom razvoja različitih kanala distribucije pri čemu će ciljevi biti usmjereni na dodatno osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima, brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom.

Matična kuća, Vienna Insurance Group također bilježi vrhunske rezultate premija i dobit u 2018. godini prema preliminarnim rezultatima, a što je rezultiralo predloženim povećanjem dividenda za 2018., ali i predviđene dobiti za 2020. godinu. Peter Höfinger, član Upravnog odbora Vienna Insurance Group i predsjednik nadzornog odbora Wiener osiguranja VIG, naveo je konkretne rezultate Grupe:

  • Povećanje premije na oko 9,7 milijarde eura (gotovo +3 posto)

  • Dobit (prije oporezivanja) porasla je na približno 485 milijuna eura (gotovo +10 posto)

  • Kombinirana kvota značajno je poboljšana na 96,0 posto (-0,7 postotnih bodova)

  • Trenutačno se provodi više od 150 projekata digitalizacije u raznim područjima unutar Grupe, u prosjeku se ulaže 50 milijuna eura godišnje u digitalizaciju, što iznosi ukupno 200 milijuna eura kao dio programa Agenda 2020.

Kao jedno od vodećih osiguratelja na hrvatskom tržištu Wiener osiguranje VIG prepoznalo je važnost svog utjecaja na društvo, okoliš i gospodarstvo, a što je na razini Grupe (VIG) prepoznato i nagrađeno prvim mjestom te zlatnom Günter Geyer nagradom. Günter Geyer nagrada dodjeljuje se od 2012. godine unutar Vienna Insurance Grupe i to društvima koja su zabilježila izniman društveni angažman kroz projekte koje provode. Nagradu dodjeljuje i sponzorira Wiener Städtische Versicherungsverein, glavni dioničar tvrtke VIG. Wiener osiguranje nagrađeno je za projekt (O)siguran online koji se provodi od 2017. godine s ciljem prevencije online nasilja među djecom.

Božo Šaravanja, član Uprave Wiener osiguranja VIG tim povodom izjavio je:

Veliko je priznanje dobiti prvo mjesto za društveno odgovorno poslovanje u konkurenciji od oko 50 društava u 25 zemalja. Zaista smo ponosni što je naš rad kroz projekt (O)siguran online prepoznat te financijski nagrađen u iznosu od 50.000 eura koje ćemo uložiti u daljnji razvoj projekta te edukaciju roditelja o važnosti zaštite naše djece na internetu. Ponosan sam što mogu reći da je ovo jedan od brojnih projekta koje podržavamo, samo neki od najistaknutijih su nacionalna akcija pošumljavanja „Boranka" u 2018. te suradnja s udrugom CRVENI NOSOVI klaunovidoktori."

1 Bez zaračunate premije hrvatskih osiguratelja ostvarene na području Europske unije. Odnosi se na pribrojene rezultate Wiener osiguranja VIG i Erste osiguranja koje je pripojeno Društvu u svibnju 2018.

26.03.2019. 13:31:00
http://m.metro-portal.hr/wiener-osiguranje-predstavilo-sjajne-poslovne-rezultate/117666/