objavljeno 25.03.2008. 02:19:57

Washington Post: Hillaryne rupe u sjećanju na Tuzlu

Clinton tvrdi da su 1996. u Tuzli na nju pucali iz snajpera
Clinton tvrdi da su 1996. u Tuzli na nju pucali iz snajpera (GETTY IMAGES)

Kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton glasove birača prikupljala je zanimljivim, ali neistinitim pričama iz doba kada je bila prva dama SAD-a, piše Washington Post. Taj ugledni list komentirao je Hillaryna sjećanja na ‘opasno putovanje’ u Bosnu i Hercegovu, točnije u Tuzlu kamo je  išla u ožujku 1996. godine.

Kako tvrdi senatorica iz New Yorka, u BiH je tada posjetila mjesta koja se njezin suprug Bill Clinton nije usudio posjetiti. U Tuzli se tako, priča, našla u unakrsnoj snajperskoj vatri i sa svojom je pratnjom trčala u zaklon. S njom je tada bio i reporter agencije AP, današnji reporter Washington Posta John Pomfret, koji se takvih događaja ne sjeća.

IzvještajReporter Washington Posta John Pomfret zaključio je da Hillary ima bujnu maštu. 

- Bosnu smo posjetili godinu dana nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma kada je u velikom dijelu zemlje uspostavljen mir. Također, zračna luka u Tuzli bila je jedno od  najsigurnijih mjesta u BiH. Ne sjećam se da je ijedna televizija ili novinska agencija izvijestila o takvom napadu. Uostalom, ona je bila prva dama i da je na nju pucano iz snajpera to bi se sigurno znalo - kaže Pomfret. (MB) 

25.03.2008. 02:19:57
http://m.metro-portal.hr/washington-post-hillaryne-rupe-u-sjecanju-na-tuzlu/4826/