objavljeno 24.03.2008. 23:40:49

Wall Street u plusu, ali ostale burze u minusu

Američki Fed ispunio očekivanja smanjivši kamatne stope

Najnoviji potezi američkog Feda dali su prošloga tjedna nade ulagačima na Wall Streetu u smirivanje krize na financijskom tržištu. U ostatku svijeta ulagači su i dalje zabrinuti hoće li američko gospodarstvo utonuti u recesiju, kao što je nagovijestio MMF prošloga tjedna.

Cijene dionica na Wall Streetu zabilježile su prošli tjedan najveći dnevni skok u više od pet godina zahvaljujući Fedovom oštrom smanjenju ključnih kamatnih stopa i diskontnih stopa i dobrim poslovnim rezultatima dviju vodećih američkih investicijskih banaka.

Ulagače na Wall Streetu oraspoložili su i poslovni rezultati investicijskih banaka Goldman Sachs i Lehman Brothers u prošlom kvartalu. Doduše, dobit tih banaka pala je, no rezultati ipak pokazuju da im kreditna kriza nije naštetila kao Bear Stearnsu kojemu je zbog gubitaka na tržištu hipotekarnih kredita zaprijetio stečaj.

DobitniciDvije najveće američke kompanije za financiranje na tržištu nekretnina, Fannie Mae i Freddie Mac, čije su dionice prošlog tjedna porasle za 50 posto nakon što je vlada smanjila ograničenja na njihove plasmane. 

No, zabrinutost na tržištu nije nestala. Tako su strahovanja ulagača da će slabljenje američkog gospodarstva smanjiti potražnju za sirovinama i energentima izazvala pad cijena zlata i nafte. To je, pak, izazvalo pad cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru.

Stoga je S&P indeks energetskih dionica u srijedu potonuo 5,4 posto.

No, na europskim burzama zabilježeni su prošloga tjedna novi gubici.

- Na tržištu i dalje vlada neizvjesnost. Nastavljamo se boriti s financijskom krizom i tako će ostati još neko vrijeme - kaže Britta Paech, portfelj menadžer u M.M.Warburgu.

Najveće gubitnice na europskim burzama bile su prošloga tjedna dionice bankarskog, tehnološkog i rudarskog sektora. (HINA) 

24.03.2008. 23:40:49
http://m.metro-portal.hr/wall-street-u-plusu-ali-ostale-burze-u-minusu/4795/