objavljeno 20.04.2009. 12:15:17
SVJETSKE BURZE

Wall Street čeka poslovna izvješća kompanija i banaka

Azijske burze su na oprezu, a euro je i dalje pod pritiskom i u padu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Val poslovnih izvješća kompanija mogao bi ovoga tjedna prekinuti trend uspona cijena dionica na Wall Streetu jer dosad objavljeni rezultati nisu loši, no procjene budućeg poslovanja ostaju tmurne, a bolji od očekivanja rezultati banaka ne znače da se situacija u tom sektoru sasvim stabilizirala.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks porastao 0,6 posto, na 8.131 bod, a S&P 500 indeks 1,5 posto, na 869 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 1,2 posto, na 1.673 boda.

Dow Jones indeks porastao je u proteklih šest tjedana 22,7 posto, što je njegov najveći šestotjedni dobitak od srpnja 1938. godine.

Ovoga će tjedna ulagači pažljivo pratiti objavu izvješća najvećih kompanija i banaka, od Wells Farga do Caterpillara, nadajući se da će dobiti jasniju sliku situacije u američkom gospodarstvu.

Tržište je posebno osjetljivo na rezultate banaka jer bez oporavka financijskog sektora i normalizacije situacije na kreditnom tržištu ne može biti ni oporavka gospodarstva, kažu analitičari.

Prošloga su tjedna Goldman Sachs, JPMorgan i Citigroup objavili bolje od očekivanja rezultate u prvom tromjesečju, no analitičari nisu sigurni da je situacija u bankarskom sektoru sasvim stabilizirana.

"Mislim da je tržište pomalo skeptično prema tim, boljim od očekivanja rezultatima i da očekuje više detalja poslovanja banaka. Premda su JPMorgan i Citigroup objavili rezultate iznad očekivanja, kazali su i da će buduće razdoblje biti izazovno", kaže Scott Wren, strateg u tvrtki Wachowia Securities.

Ovoga će tjedna poslovne rezultate objaviti Bank of America i Wells Fargo. Obje banke priopćile su nedavno da im je početak godine bio vrlo uspješan, a Wells Fargo je čak poručio da u prvom tromjesečju očekuje rekordnu dobit od 3 milijarde dolara.

Premda su ulagače prošloga tjedna ohrabrila solidna poslovna izvješća niza kompanija, od Googlea i Hewllett-Packarda, preko Harley-Davidsona, do General Electrica, analitičari smanjuju procjene zarada kompanija.

Prema anketi Thomson Reutersa, prošloga su tjedna procjenjivali da će ukupna dobit 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, pasti nešto manje od 37 posto, dok najnovije procjene pokazuju pad od 37,4 posto.

Ovoga tjedna poslovne rezultate objavit će IBM, Caterpillar, Merck, Boeing, McDonald's itd.

Svako od tih izvješća moglo bi, kažu analitičari, osjetno utjecati na tržište, bilo pozitivno, bilo negativno.

Analitičari upozoravaju da su u tržište sada ugrađene sve dobre vijesti, od poslovnih rezultata banaka i promjena u računovodstvu, do plana ministarstva financija za čišćenje bilanci banaka od loših dugovanja.

Ulagači se nadaju da će ta izvješća dati nove naznake da se situacija u američkom gospodarstvu ako već ne poboljšava, a ono barem stabilizira. Bez nove doze dobrih vijesti, optimizam ulagača mogao bi splasnuti, pa bi se mnogi od njih mogli odlučiti na dobitonosnu prodaju kako bi zaradili na proteklom šestotjednom rastu cijena dionica.

Ovaj tjedan bit će nešto 'mršaviji' po pitanju makroekonomskih izvješća. No, bit će objavljeni podaci o prodaji novih i postojećih kuća, kao i narudžbama trajnih proizvoda.

Azijske burze na oprezu, euro i dalje slabi

Na azijskim se burzama jutros trgovalo vrlo oprezno jer se ovoga tjedna očekuje val poslovnih izvješća najvećih američkih kompanija koji bi mogao odrediti hoće li se trend uspona cijena dionica na svjetskim burzama nastaviti i sedmi tjedan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas porastao mršavih 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru i Novom Zelandu blago pale.

Međutim, u Hong Kongu i Kini vodeći su indeksi oko 7,30 sati bili u plusu više od 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,2 posto.

Osjetniji rast cijena u Kini i Hong Kongu zahvaljuje se izjavi kineskog premijera Wen Jiabaoa da poticajne mjere vlade dobro djeluju te da gospodarstvo reagira na njih bolje nego što se očekivalo.

No, na ostalim azijskim burzama danas se trgovalo vrlo oprezno jer ulagači čekaju poslovne rezultate najvećih američkih kompanija - Bank of America, Boeinga, Coca-Cole, IBM-a, Microsofta i mnogih drugih - koji bi mogli pokazati stabilizira li se situacija u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Bolji od očekivanja rezultati američkih banaka u prvom ovogodišnjem tromjesečju bili su među najvećim poticajima šestotjednom rastu cijena dionica na svjetskim burzama.

Međutim, kako su na mnogim tržištima u manje od dva mjeseca cijene dionica skočile više od 20 posto, brojni ulagači pitaju se ne radi li se o novom 'mjehuru' na tržištu koji bi mogao puknuti nakon nekog novog negativnog iznenađenja.

"Tržišta kapitala ponovno se počinju odmicati od postojećih gospodarskih fundamenata. Najgore još nije prošlo", kaže Kirby Daley, strateg u tvrtki Newedge Group u Hong Kongu.

Hoće li se trend rasta cijena dionica na svjetskim burzama protegnuti na sedmi tjedan, ovisi o mnogim stvarima, a ponajviše o poslovnim izvješćima američkih kompanija, kažu analitičari.

Na valutnim tržištima euro je i dalje pod pritiskom. Nakon osjetnog pada prošloga tjedna, cijena eura dodatno je jutro pala s 1,3040 na 1,3005 dolara.

U odnosu na japansku valutu, dolar je, pak, blago oslabio - s 99,10 na 98,90 jena. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 12:15:17
http://m.metro-portal.hr/wall-street-ceka-poslovna-izvjesca-kompanija-i-banaka/16787/