objavljeno 27.09.2016. 08:01:00
PITANJA

Vrijednosti i interesi društva

Što se događa kada kolidiraju temeljne vrijednosti i interesi jedne države? Christoph Hasselbach se pozabavio tim pitanjem promatrajući proces migracije.

Izbjeglice postavljaju neka pitanja ...
Izbjeglice postavljaju neka pitanja ... (Arhiva)

Od izbijanja izbjegličke krize njemačka kancelarka Angela Merkel mnogo govori o zajedničkim vrijednostima. Potrebno je braniti evropske, odnosno vrijednosti kršćanstva. Pri tome, ona je imala na umu to da izbjeglice treba prihvatiti. S tim moralnim imperativom ona je prije godinu dana u Njemačkoj pokrenula politiku "otvorenih vrata". I više puta je naglasila kako ne postoji gornja granica broja izbjeglica koje se mogu prihvatiti.     

Nakon nedavnih izbora u gradu Berlinu ona je, doduše, govorila o greškama, priznala da je država izgubila kontrolu, a svoju više puta spominjanu izjavu ("Uspjećemo!") ocijenila kao praznu formulaciju. Istovremeno, stiče se utisak da to čini više iz taktičkih razloga, odnosno kako bi ponovo uspostavila jedinstvo demohrišćanske unije i otvorila sebi mogućnost za još jednu kandidaturu za funkciju kancelarke. Ona nije opozvala svoju politiku prema migrantima. 

Javno i privatno

U privatnom životu bi to mogao biti častan potez. Međutim, može li jedna šefica vlade to tražiti od cijelog jednog naroda, šta više, može li u tu svrhu "upregnuti" cijelu EU?Bezgraničan prihvat ljudi iz drugih kultura, među kojima su mnogi sa slabim obrazovanjem, ne može biti u interesu jedne visokorazvijene države. Ali upravo to je Angela Merkel dugo očekivala od Njemačke - zbog zajedničkih vrijednosti. Argumenti političara i predstavnika privrede da bi pridošlice mogle dobro doći privredi i umanjiti navodne velike potrebe za stručnom radnom snagom su brzo pale u vodu. Ustvari, takva pomoć sa strane kancelarki nije ni bila potrebna. U odabiru između interesa i zajedničkih vrijednosti, ona se u ovom slučaju odlučila za vrijednosti. Njeno držanje ima korijen u protestantizmu: ona je išla do samopožrtvovanja, koje se nekome možda neće dopasti, ali koje smatra moralnom zapoviješću.

Sve dok se interesi i zajedničke vrijednosti poklapaju, to i nije neki problem. Teškoće počinju onda kada to nije slučaj, a to se sada dešava. Drugim riječima: tako to trenutno osjećaju brojni Nijemci a većina njih u međuvremenu odbacuje političku liniju kancelarke, da ne govorimo o ostatku Evrope.

Ne misli svako da bi interese trebalo žrtvovati zbog vrijednosti. Postavlja se pitanje: koje vrijednosti? Pomoć ljudima u nevolji je sigurno univerzalna vrijednost svakog društva. Ali u mnogim državama također važi i pravilo da je vrijednost i očuvanje vlastite kulture i barem u nekoj mjeri homogenosti vlastitog naroda. Tako Japan praktično nije ni primio izbjeglice iz Sirije, ali je donirao mnogo novca za njihovo zbrinjavanje u susjednim zemljama. Japanci bi rekli: mi smo tako zastupili i vlastite vrijednosti i vlastite interese.   

Neuračunljivi Nijemci

Djelovanje kancelarke Merkel ima i diplomatsku dimenziju. Kancelarka je zapala u izolaciju, i to ne samo u Evropi. Druge nacije više nisu sigurne u postupke Njemačke. Interesi su ostali isti. Onaj ko kao država slijedi vlastite interese može biti neugodan sagovornik, ali se njegovi potezi mogu predvidjeti.

A sada se pojavila kancelarka, koja je ustvari važila kao primjer razboritosti, i iznenada sve interese podređuje svom viđenju zajedničkih vrijednosti. To je ista kancelarka koja je kao fizičarka bila uvjerena u ispravnost korištenja atomske enrgije, da bi nakon katastrofe u Fukušimi potpuno promijenila stav, iako Njemačkoj ni u kom slučaju ne prijeti cunami. U Francuskoj se nakon toga uvriježio izraz "incertitudes allemandes" - njemačke nedoumice.

Iznenadne promjene mišljenja i neproračunatost - te stvari stranci ne vole kada ih primijete kod moćnih Nijemaca. Nijemce bije glas da idu od jednog ekstrema ka drugom. Kancelarka Merkel je sada govorila o greškama u izbjegličkoj politici. Bassam Tibi, politolog koji je prije nekoliko destljeća iz Sirije stigao u Njemačku, prije mjesec dana je u jednom intervjuu za DW rekao da bi Nijemci, kada se spomene tema migracija, mogli nakon kulture bezgranične dobrodošlice zauzeti ekstremno suprotan stav. Ostaje nada da do toga neće doći.

Piše: Christoph HasselbachDW
27.09.2016. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/vrijednosti-i-interesi-drustva/100409/