objavljeno 08.01.2017. 14:16:00
UFF

Volkswagen plaća Amerikancima još 3 milijarde dolara

Tako će troškovi VW-a zbog tog skandala samo u SAD-u premašiti 20 milijardi dolara, jer je dosad ta njemačka kompanija pristala platiti 17,5 milijardi dolara kako bi se riješila tužbi

Skupo varanje na testovima
Skupo varanje na testovima (Arhiva)

Volkswagwen je nadomak još jednom dogovoru s američkim vlastima, koji će ga koštati više od 3 milijarde dolara, kako bi riješio građanske i kaznene istrage nakon skandala u vezi varanja na testovima emisije ispušnih plinova.

Tako će troškovi VW-a zbog tog skandala samo u SAD-u premašiti 20 milijardi dolara, jer je dosad ta njemačka kompanija pristala platiti 17,5 milijardi dolara kako bi se riješila tužbi američkih kupaca, saveznih i državnih vlasti te tamošnjih trgovaca.

VW je u rujnu 2015. godine priznao kako je u pogonske sustave nekih dizelskih modela vozila instalirao softver koji je prikazivao lažne vrijednosti ispušnih plinova. Motori su ispuštali i do 40 puta veće vrijednosti štetnih plinova od zakonski dopuštenih.

Skandalom je samo u SAD-u bilo obuhvaćeno 475.000 dizelskih vozila s dvolitrenim motorima, čijim je vlasnicima pokrivena šteta, a ponuđena im je i mogućnost da vozila vrate proizvođaču.

Taj je skandal snažno uzdrmao najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nanio štetu njegovom ugledu i natjerao dugogodišnjeg izvršnog direktora tvrtke Martina Winterkorna da podnese ostavku.

Ovaj dogovor je još jedan korak kojim njemački koncern želi skandal s varanjem na emisiji ispušnih plinova ostaviti iza sebe, no još mu u SAD-u prijete tužbe od strane investitora i pojedinih država. I u mnogim drugim državama prijete mu znatne kazne.

08.01.2017. 14:16:00
http://m.metro-portal.hr/volkswagen-placa-amerikancima-jos-3-milijarde-dolara/102390/