objavljeno 24.04.2012. 17:26:32
RESTRIKCIJA

Vojska ukinula politička prava svim Mubarakovim poltronima

Egipatska vojska donijela je zakon kojim se niječu politička prava svim predsjednicima, potpredsjednicima ili premijerima u desetljeću prije svrgavanja Mubaraka s vlasti

Fotografija vijesti

Egipatske vojne vlasti odobrile su zakon kojim se najvišim dužnosnicima iz razdoblja Hosnija Mubaraka zabranjuje da se kandidiraju na predsjedničkim izborima, što se odnosi i na posljednjeg premijera u Mubarakovoj vladi Ahmeda Šafika, javlja Hina.

Prema kopiji zakona objavljenog na internetskoj stranici lista u državnom vlasništvu Al-Ahrama, zakon se počinje primjenjivati od utorka. Riječ je o službenom dokumentu objavljenom i u službenom državnom glasilu i potvrdile su ga vojne vlasti.

Njime se niječu politička prava bilo kome tko je ranije obnašao dužnost predsjednika, potpredsjednika ili premijera u desetljeću prije svrgavanja Mubaraka s vlasti 11. veljače 2011. Odnosi se i na političare koji su bili na najvišim političkim dužnostima u vladajućoj stranci.

Ni Ahmed Šafi, kojega je tijekom posljednjih dana na vlasti na premijersko mjesto imenovao Mubarak, nije u igri. Šafik je smatran jednim od četvorice glavnih kandidata za predsjedničko mjesto u ovoj zemlji s najvećim brojem stanovnika u arapskome svijetu. Preostali su kandidati Mohamed Mursij, iz Muslimanske braće, potom bivši član te islamističke grupe Abdel Moneim Abol Fotuh te Amr Musa, bivši predsjednik Arapske lige i bivši ministar vanjskih poslova. No zakon isključuje bivše ministre koji nisu obnašali premijersku dužnost, što znači da se ne odnosi ni na Musinu kandidaturu.

Parlament je zakon odobrio početkom mjeseca, a riječ je o amandmanu na postojeći zakon o političkim propisima.

"Ahmed Šafik neće se moći kandidirati na predsjedničkim izborima, no još uvijek postoje sumnje oko ustavnosti donesenog zakona, što bi moglo dodatno zamrsiti sadašnje stanje, a samim time u sumnju se dovode i izbori", smatra profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Kairu, Hasan Nafa.

24.04.2012. 17:26:32
http://m.metro-portal.hr/vojska-ukinula-politicka-prava-svim-mubarakovim-poltronima/70364/