objavljeno 28.02.2008. 20:53:50

Vodopadi u njujorškim lukama

Olafur Eliasson postavit će svoje instalacije u Velikoj Jabuci

Četiri vodopada bit će postavljena između srpnja i listopada
Četiri vodopada bit će postavljena između srpnja i listopada

Umjetnim suncem osvijetlio je 2003. Turbine Hall u Tate Modernu i privukao dva milijuna posjetitelja da ih okupa narančasta svjetlost. Sada se dansko-islandski umjetnik Olafur Eliasson okrenuo drugom elementu u još ambicioznijem projektu. Instalirat će četiri ogromna samostojeća vodopada oko njujorške luke.

Uzdižući se 37 metara iznad vode, vodopadi će biti postavljeni negdje između srpnja i listopada na najvažnijim mjestima oko luke, uključujući jedan ispod Brooklinskog mosta koji će noću svijetliti. Troškovi postavljanja vodopada mogli bi doseći 15 milijuna dolara, a američka neprofitna organizacija Public Art Fund financirat će cjelokupni projekt.

Taj isti fond nedavno je otkrio prvu američku instalaciju britanske umjetnice Sarah Lucas ‘Perceval’, veliku skulpturu konja i kola postavljenu u njujorškom Central Parku. Ovo nije prvi put da Eliasson istražuje snagu vodopada.

Umjetnički paviljon na LopuduUzdižući se 37 metara iznad vode, vodopadi će biti postavljeni negdje između srpnja i listopada na najvažnijim mjestima oko luke, uključujući jedan ispod Brooklinskog mosta koji će po noći svijetliti.
Eliasson je prošle godine sudjelovao u postavljanju umjetničkog paviljona ‘Your Black Horizon’, svjetlosne instalacije na otoku Lopudu.
Svoju je fascinaciju razvio u islandskim krajolicima. Eliasson je 2005. godine postavio šest metara visoku instalaciju vodopada na Sveučllištu Dundee, a njegov rad iz 1998. ‘Obrnuti vodopad’ dio je serije bazena i pumpi za vodu.

- Vodopad nije samo fenomen, već i voda koja slobodno pada, u doslovnom smislu i u smislu da je dostupan. U današnjem svijetu voda je vrlo rijetko u potpunosti slobodna - rekao je Eliasson.

Olafur Eliasson nedavno je imao prvu američku retrospektivu, koja je pod nazivom ‘Take Your Time’ postavljena u Muzeju moderne umjetnosti u San Franciscu. Inače, na otoku Lopudu lani je postavljen umjetnički paviljon, zajednički rad umjetnika Olafura Eliassona i arhitekta Davida Adjaye. Radilo  se o svjetlosnoj instalaciji koju je umjetnička zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary predstavila na Venecijanskom bijenalu 2005. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
28.02.2008. 20:53:50
http://m.metro-portal.hr/vodopadi-u-njujorskim-lukama/3704/