objavljeno 27.01.2017. 14:31:00
ČUDESNO

Vodik pretvorili metal!

Znanstvenici s Harvarda objavili su da su uspjeli pretvoriti vodik u metal i ostvariti ono što kemičari naslućuju već 80 godina

Metalni vodik?!
Metalni vodik?! (Screenshot YouTube)

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su uspjeli pretvoriti vodik u metal!  "Ovo je prvi ikada napravljen primjerak metalnog vodika na svijetu. Gledate u nešto što nikada dosad nije postojalo", poručio je fizičar Isaac Silvera, piše Science.

On je sa suradnicima ostvario san koji znanstvenici sanjaju već gotovo sto godina. Naime, još 1935. kemičari su naslutili da bi se vodik izložen jakom pritisku mogao pretvoriti u metal. Izgleda da su znanstvenici s Harvarda u tome uspjeli.

Njihov metalni vodik može se vidjeti kroz dva dijamanta koja su korištena za razbijanje vodika na temperaturi daleko ispod nule. Količina pritiska kojem je izložen vodik, kako bi se pretvorio u metalni, 1,3 puta jača od pritiska u središtuZemlje. Ovaj nevjerojatan uzorak sada stoji zarobljen u 'čeličnom stisku' te će u narednih nekoliko tjedana znanstvenici smanjivati pritisak i promatrati što se događa.

Prema teoriji, metalni vodik bi trebao ostati stabilan na sobnoj temperaturi. Ako do toga dođe, novi bi metal mogao biti odličan supravodič i poboljšati sve što koristi električnu energiju. Također bi pomogao čovječanstvu u istraživanju svemirskih prostranstava jer bi raketno gorivo bilo četiri puta jače od današnjeg. 

Znanstvenici pretpostavljaju da se jezgre Jupitera i Saturna sastoje baš od metalnog vodika. 

27.01.2017. 14:31:00
http://m.metro-portal.hr/vodik-pretvorili-metal/102746/