objavljeno 22.02.2008. 01:13:10

Vlada uputila proračun Saboru

'Test koalicije'
'Test koalicije' (Goran Mehkek/CROPIX)

Vlada je jučer prihvatila državni proračun za 2008. godinu i uputila ga u saborsku proceduru, ali ovaj put bez podrške sindikata. Na sjednici GSV-a održanoj prije Vladine sjednice, sindikati su upozorili predstavnike Vlade kako novi proračun ugrožava socijalni mir u zemlji i nisu glasali za Vladin prijedlog.

Sindikalni predstavnik u GSV-u Stjepan Kolarić kazao je kako sindikati nisu zadovoljni zbog usporavanja gospodarskog rasta i povećanja inflacije, a na čemu se temelji i novi proračun. Upozorio je Vladu da u proračunu nije vidljivo porezno rasterećenje gospodarstva, te da u njemu nema mjesta za povećanje plaća. Za razliku od sindikata, poslodavci su na GSV-u glasali za predloženi proračun iako su i njihovi predstavnici imali primjedbi. Poslodavci su prije svega tražili ubrzavanje reformi kako bi Hrvatska postala konkurentnija.

Prema novom proračunu državni prihodi u 2008. bit će 115,6 milijardi kuna, dok će rashodi iznositi 119,4 milijardi kuna. Proračunski deficit bit će 2,3 posto, kazao je ministar Ivan Šuker. Država će se zadužiti za 10,5 milijardi kuna, pri čemu će 8,5 milijardi biti iskorišteno za povrat starih dugova.

- Ovaj proračun bio je test koalicije i možemo reći da ćemo svladati sve teškoće - kazao je premijer Ivo Sanader. (Epeha) 

22.02.2008. 01:13:10
http://m.metro-portal.hr/vlada-uputila-proracun-saboru/3360/