objavljeno 18.08.2020. 09:01:00
SAVJETI

Vježbe za bolji mozak

Redoviti, visoko intenzivni intervalni trening poboljšava zdravlje mozga, odnosno njegovu mogućnost da formira nove veze

Samo vi dajte...
Samo vi dajte... (Arhiva)

Neuroplastičnost mozga se definira kao povećanje ili smanjenje snage sinaptičkih veza između neurona u mozgu, kao odgovor na različita iskustva.

Svaki put kada naučimo novu vještinu, putujemo u egzotična mjesta i oblikujemo dugoročna sjećanja, naš se mozak premrežava kako bi se bolje prilagodio novim situacijama.

Što je bolja neuroplastičnost mozga, to smo spremniji na izazove koje nosi život. Studija objavljena u časopisu Journal of Science and Medicine in Sport pokazala je da redovita aerobna tjelovježba poboljšava pamćenje, kognitivne sposobnosti, pojačava pažnju i čini da lakše donosimo odluke.

Znanstvenici sa Sveučilišta South Australia su uz pomoć neinvazivne metode stimulacije mozga mjerili neuroplastičnost. Ispitanici su redovito provodili određenu tjelesnu aktivnost poput biciklizma ili HIIT-a, tijekom kojih su otkucaji srca varirali od 50 posto 90 posto od maksimuma.

"Već znamo kako je bavljenje redovitom aerobnom tjelovježbom dobro za mozak, a sada moramo otkriti koja je tjelesna aktivnost najučinkovitija za naše moždane vijuge", kaže koautorica studije dr. Ashleigh Smith.

Mjerenje neuroplastičnosti prije i poslije vježbi pokazalo je dobre promjene na mozgu, koje su najdublje nakon 20. minute visoko intenzivnog treninga i 25. minute umjerenog treninga.

Znanstvenici su otkrili i da hormon stresa kortizol djeluje kao veza između aerobne tjelesne aktivnosti i promjena kod neuroplastičnosti.

18.08.2020. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/vjezbe-za-bolji-mozak/126923/