objavljeno 20.08.2020. 09:01:00
SAVJETI

Vježbanje vas čuva od - hladnjaka

Želite li skinuti kilograme, a ne polazi vam za rukom jer posrnete svaki put kada otvorite hladnjak, trebali biste početi vježbati

Manje ćete roniti po frižideru ;)
Manje ćete roniti po frižideru ;) (Arhiva)

Trening je sjajna stvar, ne samo zato što će fizički ubrzati proces mršavljenja, već će pozitivno utjecati na vašu psihu, odnosno ojačati volju da ustrajete do cilja. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Drexel pokazalo je jasnu poveznicu između vježbanja i zdravijeg načina prehrane. Vježbanje pomaže da se ne prejedamo.

U prethodnom istraživanju znanstvenici su dokazali da ćemo, kada smo u treningu, prehranu bazirati na voću i povrću, a sada su otišli korak dalje i proučili kako tjelovježba utječe na voljni moment kada je u pitanju držanje dijete. 

Otkrili su da redovita tjelesna aktivnost u trajanju od jednog sata može smanjiti vjerojatnost od prejedanja u idućih sat i pola sa 12 na pet posto. Vježbanje koje dulje traje, odgađa prejedanje na dulje vrijeme. 

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da laganija tjelesna aktivnost ima veći učinak, odnosno dulje nas čuva od prejedanja. 

Za mršavljenje uvijek se savjetuje intenzivnija tjelovježba, no prema ovoj studiji trebalo bi vježbati umjereno kako bismo ustrajali u zdravim prehrambenim navikama.

Znanstvenici vjeruju da će ovakav pristup tjelovježbi promijeniti naš pogled na proces mršavljenja i općenito zdraviji način života. 

Spomenuto istraživanje u obzir je uzelo restriktivne dijete, odnosno prehranu baziranu na smanjenom unosu kalorija - što nije uvijek najbolja opcija. 

Znanstvenici radije savjetuju isprekidani post te tvrde, učinak tjelovježbe bit će jednak kao kod restriktivne dijete.

Također naglašavaju kako je svatko od nas drugačiji te da je najbitnije od svega slušati svoje tijelo.

20.08.2020. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/vjezbanje-vas-cuva-od-hladnjaka/126971/