objavljeno 23.03.2014. 16:07:00
COOL

Vjerovanja koja su se pokazala točnima

Neke stvari slušamo oduvijek i mislimo kako su samo prazne priče, no istraživanja su pokazala da su ta vjerovanja potpuno istinita

Znanost je potvrdila neke stvari ...
Znanost je potvrdila neke stvari ... (Arhiva)

Vjerovanja koja često čujemo u razgovorima ne shvaćamo uvijek baš previše ozbiljno, no neka od njih definitivno su potvrđena istraživanjima. Cijeli niz ovako dokazanih vjerovanja skupila je i objavila u knjizi osnivačica Huffington Posta, Arianna Huffington.

Tako vas, primjerice, pomaganje drugim ljudima čini zdravijom osobom, tvrde psiholozi sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, jer su ljudi koji pomažu drugima i imaju svrhu u životu sretniji od ostalih. Manje sebični oblici sreće tako su se pokazali sjajnim čuvarima fizičkog i psihičkog zdravlja. 

Isto je sveučilište u istraživanju napravljenom u suradnji s kolegama s Brigham Younga dokazalo da je tradicionalno budističko vjerovanje da je zajednica ključni faktor ispunjenog, veselog i zdravog života istina. 

Jednako tako, pronaći smisao nije baš jednostavno, no jedan od popularnih oblika budističke meditacije dokazano potiče empatiju, povećavajući sposobnost čitanja ljudskih emocija s lica, što opet potiče pozitivne emocije kod promatrača. 

Ostajemo i dalje na Dalekom istoku i dolazimo do akupunkture, koja bi trebala balansirati protok energije u tijelu. Vjerovali vi u to ili ne, akupunktura dokazano sjajno rješava probleme artritisa, migrena i ostalih kroničnih bolova. I tai chi se našao u knjizi kao odličan saveznik bolesnima od artritisa, srčanih bolesti ili osoba sa slabom gustoćom kostiju. 

Meditacija je općenito proglašena izuzetno korisnom u mnogim istraživanjima, a ekipa s medicinske škole na Harvardu dokazala je da meditacija utječe na razinu stresa i funkcioniranje imunološkog sustava. Meditacija može pomoći i u prihvaćanju stvari na koje ne možemo utjecati i tako smanjiti patnju, što je pokazano na starijim ispitanicima koji su živjeli u domovima za starije osobe jer nisu više mogli funkcionirati bez pomoći drugih ljudi.

Na kraju, možda i najvažnije vjerovanje koje se pokazalo točnim - ljubav je ono što nam treba za veseo i zdrav život. 

Stoga, slobodno se prepustite čarima meditacije i ne bojte se tišine u svojoj glavi - ona je dobra za vas.

23.03.2014. 16:07:00
http://m.metro-portal.hr/vjerovanja-koja-su-se-pokazala-tocnima/83987/