objavljeno 08.07.2009. 11:22:47
znala je baka

Čaroban vinski ocat

Znanstvenici potvrdili narodnu medicinu

(Corbis)

Vinski ocat jedan je od najprirodnijih djelotvornih oružja za borbu protiv prekomjernih kilograma. Mnogi su od nas više puta čuli kako se masnoća u krvi uspješno liječi najprirodnijim jabučnim octom, znanstvenici iz Japana ovih su dana dokazali kako je vinski ocat jednako dobar, ako ne i bolji lijek protiv masnoće.

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da octena kiselina ubrzava razgradnju masti u organizmu za 10 posto. Vinski se ocat u pravilu koristi za pripravljanje salata i raznih jela, ali je odavna poznat narodni lijek za razne bolesti i ozljede.

Kako mu ime i govori stvara se od vina, bijelog ili crnog, a što je vino kvalitetnije i ocat je bolji. Samom se vinu pripisuje ljekovitost u doziranju jedne čašice dnevno koliko je potrebno popiti, ako imate kardiovaskularna oboljenja. Crno vino sadrži resveratrol, tvar koja sa nalazi u crnom vinu i čemu ono zahvaljuje svoju boju, a ima snažno antioksidativno djelovanje, a prenosi se i u ocat.

Vinski pak ocat obiluje elementima u tragovima koji su nam potrebni u svakodnevnoj ishrani: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo i bakar.

Vinski se ocat od davnina koristi kao začin, ali i konzervans jer je poznat po svom antiseptičkom i protuupalnom djelovanju jer je prirodni dezinficijens protiv bakterija. Studija objavljena u znanstvenom magazinu Journal of Agricultural and Food Accumulation ješ je jednom dokazala kako je vraćanje korijenima i onome što su jeli i konzumirali naši djedovi i bake najzdravije što možemo učiniti za naše tijelo. Ne zaboravimo kako je ocat oduvijek bio prvoklasan lijek za one koji svoju kožu nemarno prepuste zubićima sunca.(metro-portal)

08.07.2009. 11:22:47
http://m.metro-portal.hr/vinski-ocat-rastapa-kilograme/19354/