« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Pazite stižu komunalni izvidnici!

Od danas Zagrebom patrolira 15 komunalnih izvidnika na trgovima i parkovima

Psi, vozila, neuklanjanje snijega...
Psi, vozila, neuklanjanje snijega... (Boris Kovačev, CROPIX)
Više o

komunalni izvidnici

,

komunalni redari

Prvih petnaest komunalnih izvidnika od danas će biti raspoređeni po zagrebačkim trgovima i parkovima kako bi kontrolirali održavanje čistoće, kretanja pasa, nepropisno parkirana vozila, postavljanje reklama i plakata, brinuli se za vanjski izgled pročelja zgrada i spomenika, uklanjanje snijega i leda te slične poslove, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu gdje je predstavljena ta nova služba u sklopu komunalnog redarstva.

Komunalni izvidnici na temelju neposrednog opažanja sastavljat će bilješke te fotografirati uočene nedostatke i oštećenja kao i eventualne počinitelje. O svemu uočenom izvještavat će komunalne redare, a surađivat će i s kontakt policajcima, jer oni sami nemaju ovlasti kažnjavati prekršitelje, rekao je načelnik Odjela komunalnog redarstva Goran Bošnjak. Komunalni izvidnici bit će odjeveni u odore koje će za njih sašiti URIHO.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će prvih 15 komunalnih izvidnika pridonositi poboljšanju komunalnog reda na zagrebačkim kultnim mjestima i parkovima koji su srž i estetska izvrsnost grada. Istaknuo je da je Zagreb po čistoći treći među europskim gradovima, ali želi biti prvi i još ljepši. Kazao je da su prije pola godine došli na ideju o ustroju komunalnih izvidnika kada su razmišljali kako po uzoru na zapadnoeuropske metropole poboljšati komunalni red u povijesnoj jezgri grada, na kultnim mjestima i u parkovima.

Prije pet mjeseci raspisan je javni natječaj za izbor 15 komunalnih izvidnika na koji se javilo više od 50 ljudi, koji su svi provjereni, rekao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić. Naveo je da će oni proći i dodatnu edukaciju s posebnim savjetnikom gradonačelnika Zdravkom Čokićem, a također i probni rok od tri mjeseca. Čokić je dodao da je dio njih došao iz Zagrebačkog holdinga, a dio sa Zavoda za zapošljavanje, te da će obavljajući svoj posao također moći utvrditi koliko je vremena potrebno podružnicama Zagrebačkog holdinga da uklone uočene nedostatke.

Jelavić je rekao da je u Zagrebu 96 ljudi zaposleno u komunalnom redarstvu, a od toga je 88 komunalnih redara, te da će se sada s dolaskom 15 komunalnih izvidnika ta služba pojačati.

Gradonačelnik Bandić rekao je kako je on jutros na tržnici Dolac bio i komunalni izvidnik i redar jer je uočio tri nepropisno parkirana automobila, među njima i jednog od direktora tržnica, te da je sretan što je svojom intervencijom u gradski proračun ubacio 1000 kuna. Rekao je da "nema nedodirljivih, svi su isti", jer odluke Poglavarstva moraju vrijediti za sve.

Bošnjak je izvijestio da je tijekom ove godine uklonjeno više od 13.000 nepropisno parkiranih vozila te još dodatno naplaćeno 5000 kazni za nepropisno parkiranje. (hina/metro-portal)

15.10.2008. 13:54:53
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    henrieta
    15.10.2008. 23:06
    čuvajte se nepospremači pasjih govana, jedva čekam!!
Novi komentar
nužno
nužno