« Zagreb
objavljeno prije 16 godina i 1 mjesec

Gradska skupština za populacijsku politiku

Iva Prpić (SDP) traži pomoć i za jednoroditeljske obitelji u gradu

Oporbene stranke traže da se počne poticati rađanje drugog djeteta, a u SDP-u naglasak stavljaju na treće dijete
Oporbene stranke traže da se počne poticati rađanje drugog djeteta, a u SDP-u naglasak stavljaju na treće dijete (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

Gradska skupština

,

natalitet

,

Morana Paliković Gruden

,

Program poticajnih mjera populacijske politike

,

Iva Prpić

,

populacijski trend

,

Danira Bilić

Gradska skupština prihvatila je Izvješće o provedbi Programa poticajnih mjera populacijske politike grada Zagreba u 2007., uz kritike HNS-a i HDZ-a.

Zastupnica SDP-a Iva Prpić rekla je da Izvješće sjedinjuje obitelj, obrazovanje, socijalne i gospodarske mjere - sve što utječe na rađanje većeg broja djece. Istaknula je da se negativan populacijski trend smanjuje te da treba ozbiljno razmotriti da se počne poticati rađanje drugog djeteta.

U Zagrebu obitelj prosječno ima 1,6 djece. Također se založila za to da se raznim mjerama pomogne jednoroditeljskim obiteljima kojih je u Zagrebu 15 posto i to najviše samohranih majki.

Prpić je navela da je 70 posto djece obuhvaćeno vrtićima, te da su cijene vrtića u Zagrebu najniže. Morana Paliković-Gruden (HNS) rekla je da je ‘svaki put frustrira kad sluša da socijaldemokrati nude savršenu populacijsku politiku, a u izvješću su brojke koje to demantiraju’.

Istaknula je da je Grad u prošloj godini riješio stambeno pitanje za 45 obitelji na temelju liste reda prvenstva. Usto je pri kupnji stana povišena cijena četvornog metra koji se 2004. plaćao 900, a danas, po zagrebačkom modelu stanogradnje na području bivše svinjogojske farme u Sesvetama, 1295 eura. Rekla je da je više od 2000 djece ostalo neupisano u vrtiće.

Danira Bilić u ime Kluba HDZ-HSLS rekla je da oni neće poduprijeti Izvješće jer u njemu nisu iskazane sve mjere, pa zastupnici nemaju cjelovit uvid. Istaknula je da se u poticanju rađanja drugog djeteta nije ništa promijenilo.   (METRO)

29.05.2008. 23:36:46
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marna
    15.07.2008. 13:36
    Dok se vi stranački prepucavate i činite ništa, djeca iz jednoroditeljskih obitelji rastu.
    Kada odrastu, oni (imalo inteligentniji ) bježe u druge zemlje ( barem u one gdje mogu od svog rada normalno živjeti, ako doma nemaju utjecajnog ujaka ili nisu u nekom "plemenskom klanu")
Novi komentar
nužno
nužno