objavljeno 19.01.2010. 20:35:19
3.500

Vijeće sigurnosti odobrilo dodatne snage za Haiti

UN na Haiti šalje dvije tisuće vojnika i 1.500 policajaca koji bi trebali osigurati dovođenje pomoći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je jednoglasno odobrilo dodatnih 3.500 pripadnika mirovnih snaga i policajaca za jačanje sigurnosti u Haitiju, kako bi se osiguralo da nužno potrebna pomoć dođe do žrtava potresa.

Jednoglasno prihvaćena rezolucija predviđa upućivanje dodatnih 2.000 vojnika za povećanje sadašnjeg kontigenta od 7.000 pripadnika mirovnih snaga UN u Haitiju, te pojačanje od 1.500 policajaca za postojeće međunarodne policijske snage koje broje 2.100 pripadnika.

Čelnik mirovnih operacija UN-a Alain Le Roy rekao je da su dodatni vojnici ključni zbog "ogromnog" broja zahtjeva za pratnju humanitarnih konvoja. Također je kazao da UN treba dodatne postrojbe kako bi osigurao cestovne rute koje koristi, te za "pričuvne snage" u slučaju da se sigurnost u Haitiju dodatno pogorša.

Dodatne međunarodne policijske snage, po njegovim su riječima, potrebne na svakoj točki gdje je dijele hrana i voda. "Mi smo prenapregnuti", rekao je Le Roy, ističući da samo UN-ov Svjetski program za hranu šalje 60.000 tona hrane, koja se mora brzo dopremiti na više od 200 mjesta za distribuciju.

Susjedna Dominikanska Republika, s kojom Haiti dijeli karipski otok Hispaniolu, već je ponudila bataljun od 800 vojnika, koji će se razmjestiti krajem ovoga tjedna na osiguravanju ceste od Port-au-Prince do dominikanske granice, rekao je Le Roy.

Dodatne policijske snage UN-a zajamčit će više reda na lokacijama gdje se dijele hrana i voda, te također pomoći da se haićanska policija vrati na ulice u "ograničenom broju", dodao je.

Kao dio zahtjeva za osiguranje policijskih snaga od zemalja članica, UN će tražiti i forenzičke stručnjake te oko 100 dodatnih zatvorskih časnika za uspostavu zatočeničkih centara kada haićanska policija uhiti neke od 4.000 zatvorenika koji su pobjegli iz glavnog zatvora u Port-au Prince srušenom u potresu 12. siječnja. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 20:35:19
http://m.metro-portal.hr/vijece-sigurnosti-odobrilo-dodatne-snage-za-haiti/31016/