objavljeno 26.02.2010. 17:15:22
SLOBODNO PROBAJTE

Video igrice pomažu u borbi protiv depresije

Novo istraživanje je pokazalo da igrice u kojima je potrebno simulirati pokrete tijela kao u pravom sportu zbilja čine čuda za mentalno zdravlje

(Shutterstock)

Znanstvenici sa Sam i Rose Stein instituta za starenje na Sveučilištu u Kaliforniji proveli su istraživanje koje je pokazalo da video igrice u kombinaciji s tjelovježbom pomažu starijim osobama u borbi protiv subsindromalne depresije.

U studiji objavljenoj u 'The American Journal of Geriatric Psychiatry' sudjelovalo je 19 osoba u dobi od 63 do 94 godine života koji boluju od takvog poremećaja depresije. Oni su tri puta tjedno po 35 minuta igrali igrice Nintendo Wii Sports.

Kako bi igrali takve igrice, ispitanici su morali pokretati ruke i tijelo, na primjer, micali su rukama kao da imaju reket i igraju tenis. Svi sudionici izjavili su kako su osjetili veliko zadovoljstvo igrajući igrice.

Prema riječima voditelja studije, profesora psihijatrije i neuroznanosti Dilipa V. Jestea, u više od trećine sudionika pokazalo se barem 50-postotno smanjenje simptoma depresije. U mnogih je zabilježeno i značajno poboljšanje mentalnog zdravlja, kvalitete života i kognitivne stimulacije. Na kraju istraživanja većina je ispitanika izjavila kako im je igranje igrica bilo ugodno i da im je pružilo veliko zadovoljstvo.

Dr. Jeste ipak napominje da je studija provedena na malom uzorku pa su potrebna i daljnja istraživanja budući da kod takvih igrica postoji i opasnost od ozljeda.

26.02.2010. 17:15:22
http://m.metro-portal.hr/video-igrice-pomazu-u-borbi-protiv-depresije/34170/