objavljeno 01.04.2010. 00:26:00
HUMANITARNA AKCIJA

Verdijev "Requiem" obilježio "Koncert za život" u Lisinskom

Humanitarni koncert u organizaciji Zaklade Ana Rukavina bio je posvećen i nedavno preminulom maestru Vjekoslavu Šuteju

(Boris Kovačev/Cropix)

U dvorani "Vatroslav Lisinski" večeras je održan humanitarni "Koncert za život" u organizaciji "Zaklade Ana Rukavina" i Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Ivana Repušića, a prihod od koncerta namijenjen je radu te zaklade.

Koncert na kojem je Zagrebačka filharmonija izvela Verdijev "Requiem" bio je posvećen i nedavno preminulom maestru Vjekoslavu Šuteju koji je za života također svojim nastupima pomagao zakladu.

Večerašnji događaj održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i predsjednika Republike Ive Josipovića koji je bio nazočan koncertu.

U izvedbi znamenita Verdijeva djela sudjelovali su solisti Adela Golac-Rilović (sopran), Martina Gojčeta-Silić (mezzosopran), Zoran Todorovich (tenor) i bas Giorgio Surian. Svoj doprinos koncertu dali su i Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić", te članovi Zbora Opere HNK Zagreb i Zbora Muzičke akademije u Zagrebu.

Predsjednik Josipović je izjavio da "Zaklada Ana Rukavina" radi prevrijedne i prevažne stvari za sve ljude, a posebno za one koji su oboljeli. Dodao je da je radom te plemenite zaklade spašeno nekoliko života i to je ono najvrjednije zbog čega je osnovana. Večerašnji koncert još je jedan u nizu važnih priredaba na kojemu će se prikupiti sredstva za njezin rad.

Josipović se prisjetio i maestra Vjekoslava Šuteja rekavši kako je on velikan naše glazbene kulture koji je također podržavao zakladu sudjelujući u humanitarnim koncertima. Večerašnji koncert pravo je sjećanje na maestra koji je itekako zadužio našu kulturu, izjavio je Josipović.

U popratnom materijalu podsjeća se da Zagrebačka filharmonija već treću godinu za redom u skladu sa željom maestra Šuteja organizira koncert posvećen Ani, koji se ove godine poklopio s proslavom njezina rođendana 28. ožujka. Sredstvima koja će biti prikupljena od koncerta tipizirat će se novi uzorci krvi, a uz pomoć uzoraka iz hrvatskog registra do danas su spašena tri života izvan Hrvatske, a samo je pitanje vremena kada će se pronaći i uzorak koji će nekome od naših sugrađana spasiti život. To je Anina ostavština, istaknula je njezina majka Marija Rukavina, upraviteljica zaklade.

Zaklada je svojim radom značajno pridonijela edukaciji i javnosti o hematološkim bolestima, proširila registar darivatelja koštane srži sa skromnih 150 na čak 33.000 darivatelja te inicirala osnivanje javne banke krvi iz pupkovine koja je na Anin rođendan obilježila treću godišnjicu djelovanja. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 00:26:00
http://m.metro-portal.hr/verdijev-requiem-obiljezio-koncert-za-zivot-u-lisinskom/36864/