objavljeno 26.11.2009. 17:36:14
DUHOVNI ŽIVOT

Verbum objavio Ratzingerovog 'Svetog Pavla'

U knjizi su sabrane su kateheze pape Benedikta XVI. o svetome Pavlu razložene na jednostavan i svakome razumljiv način

(verbum.hr)

"Sveti Pavao" naslov je knjige Josepha Ratzingera, pape Benedikta XVI., koju je objavila splitska nakladna kuća Verbum, a predstavljena je danas na konferenciji za novinare u prostorijama Verbuma u Splitu.

O knjizi, koja je dvadeset i četvrta u nizu Josepha Ratzingera objavljena u nakladi Verbuma, govorili su Miro Radalj i mr. Petar Balta, direktor i glavni urednik Verbuma, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Sveti Pavao jedna je od najznačajnijih osobnosti u povijesti kršćanstva. Kao Savao iz Tarza snažno je progonio kršćane, ali je susret s uskrslim Kristom na putu za Damask promijenio ne samo njegov život, nego i život prve Crkve, kao i tijek svjetske povijesti. Više nego itko drugi u početcima Crkve, Pavao je spoznao univerzalnu narav kršćanske poruke, postavši "apostol pogana" i "učitelj naroda".

Kao ljudski autor pola Novoga zavjeta, Pavao je lik kojega ne može previdjeti nitko tko želi razumjeti Isusa Krista i kršćanstvo, istaknuto je na predstavljanju.

U knjizi "Sveti Pavao" sabrane su kateheze pape Benedikta XVI. o svetome Pavlu, u kojima se slijedi tijek apostolova života, uključujući i njegova misijska putovanja, njegov odnos s drugim apostolima, kao što su sv. Petar i sv. Jakov te njegovo mučeništvo u Rimu.

Papa Benedikt XVI. također istražuje pitanja kao što su: je li Pavao upoznao Isusa za vrijeme njegova zemaljskoga života i koliko mu je prije obraćenja bilo poznato Isusovo propovijedanje? Je li Pavao iskrivio Isusov nauk? Koja je uloga Isusove smrti i uskrsnuća u Pavlovu nauku? Što možemo usvojiti od Pavlova učenja o svršetku svijeta? Što Pavlov nauk kaže o ulozi vjere i djela s obzirom na spasenje? Što nas Pavao uči o duhovnome životu i molitvi?

Sva ova, kao i druga pitanja u knjizi, razložena su na jednostavan i svakome razumljiv način budući da su kateheze nastale s ciljem da budu korisne najširemu krugu vjernika, istaknuo je mr. Balta. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 17:36:14
http://m.metro-portal.hr/verbum-objavio-ratzingerovog-svetog-pavla/27307/