objavljeno 28.01.2008. 01:04:50

Veliko srebro velike generacije

Hrvatski rukometaši izgubili u finalu Europskog prvenstva u Lillehammeru od Danske 20-24

Finale je izgubljeno, ali razočarenje ne bi smjelo biti preveliko. Hrvatska je na Europskom prvenstvu u Norveškoj došla do srebrne medalje i prvog pobjedničkog postolja na smotrama najboljih euro-momčadi.

Protiv Danske se, realno, nije moglo. Hitri i energični Skandinavci ipak su bili prevelik zalogaj za izranjavanu i izmorenu Červarovu momčad. Naši su dali maksimum, išli su do krajnjih granica izdržljivosti i u finalu su bili i više nego dostojan suparnik novim europskim prvacima. ‘Pakleni’ su držali utakmicu u neizvjesnosti do zadnjih minuta, nisu se odbili predati ni u trenucima kada su Danci imali i šest pogodaka prednosti. Ovaj put za trud nisu bili nagrađeni, ali ‘nepravda’ bi brzo mogla biti ispravljena u Pekingu i Zagrebu.

HRVATSKA 20 (10) - DANSKA 24 (13)
- LILLEHAMMER Håkons Hall. Gledatelja 10.000. Suci: Breto i Huelin (Španjolska)
- HRVATSKA: Sulić, Balić 4, Lacković 2, Vori 1, Dominiković, Somić, Horvat, Špoljarić, Metličić 5, Valčić J., Vukić 2, Valčić T. 2, Čupić 4 (1/2), Alilović (5 obrana), Somić (1)
- DANSKA: Aagard, Boesen 7, Jorgensen 1, Jensen 4, Christiansen 7 (2/2), Spellerberg, Knudsen 2, Neddesbo, Sondengaard, Boldsen, Lindberg 3, Nielsen, Hvidt (14 obrana)
- ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Poljska 10 minuta

Već je sami početak utakmice nagovijestio da se Danci neće prošetati do pobjede kao u utakmici u skupini (30-20). Dapače, izgledalo je da će biti skroz obrnuto - naši su poveli sa 4-0. Međutim, Červarovi izabranici nisu uspjeli zadržati sjajan obrambeni ritam pa je već u 19. minuti suparnik izjednačio na 6-6. Što se bližilo poluvrijeme, Danci su sve više pojačavali i -3 nakon pola sata ni nije bio tako ružan rezulatat.

Ne smijemo skidati osmijeh, osvojili smo srebrnu medalju, a to je veliki uspjeh. Nitko nam nije ništa poklonio, sami smo se izborili za tu medalju.”
Nikša Kaleb
hrvatski rukometaš
Nažalost, nastavak nije ponudio drukčiju sliku. Hrvatski napad se mučio (pogotovo Balić), a ni obrana nije briljirala. I kada je u 39. minuti na semaforu zasvijetlilo 17-11, izgledalo je da nade više nema.

Međutim, naši su pronašli zadnji atom snage za pritisak u obrani, a i napad je proradio. Nekoliko puta smo se približili (20-22), ali čudan sudački kriterij (dva crvena kartona) i četiri minute isključenja zbog Červarovih prosvjeda, bili su razlozi što preokret nije bio potpun. Međutim, suci sigurno nisu glavni krivci za poraz. Danska je glavni krivac.

Ponos je igrati za našu državu. Ovo nije posao, posao me čeka za dva dana kad se vratim u klub, ali ovdje igram jer to želim i trudim se dati sve od sebe.”
Pero Metličić
hrvatski rukometaš

Uvijek nam je teško igrati s Hrvatskom i uvijek smo voljeli igrati s Hrvatskom jer nema nekorektnih poteza ni s jedne strane. Vidimo se u Pekingu!”
Ulrik Wilbek
danski izbornik

Dobro smo otvorili utakmicu, ali smo se nakon toga tražili u napadu. Pogotovo ja. Danci su preuzeli kontrolu, a imali su i pomoć ona dva gospodina.”
Ivano Balić
hrvatski rukometaš

Piše: VM
28.01.2008. 01:04:50
http://m.metro-portal.hr/veliko-srebro-velike-generacije/1713/