objavljeno 16.03.2008. 22:00:10
ARHITEKTURA

Veliko proširenje Tate Moderna

Švicarski arhitektonski dvojac i ovaj će put dizajnirati novu zgradu legendarne londonske galerije

Zgrada vrijedna 280 milijuna eura bit će otvorena 2012., u godini održavanja Olimpijade u Londonu
Zgrada vrijedna 280 milijuna eura bit će otvorena 2012., u godini održavanja Olimpijade u Londonu

Kada je galerija Tate Modern prije sedam godina prvi put otvorila svoja vrata na mjestu bivše londonske elektrane, očekivalo se da  će privući oko dva milijuna posjetitelja godišnje. No,  odaziv je premašio i najoptimističnija očekivanja, pa činjenica da pet milijuna ljudi godišnje prođe kroz Tate Modern djeluje pomalo tjeskobno.

Futuristički projekt

Tako je britanska vlada prošlog tjedna nagradila uspjeh Tatea i odlučila dijelom financirati izgradnju nove zgrade vrijedne 280 milijuna eura, koja će biti smještena tik do sadašnje galerije. Donacija vrijedna 65 milijuna eura smatra se najvećim ulaganjem vlade u jedan kulturni projekt od gradnje Britanske knjižnice. U Tateu se nadaju kako će to privući dodatnih milijun posjetitelja godišnje te kako će imati prilike izložiti cjelokupnu kolekciju, koja se zbog nedostatka prostora uglavnom nalazi u skladištu. Nova zgrada izgledat će futuristički: golema struktura od stakla koja objedinjuje velike blokove. Dizajnirat će je švicarski dvojac Jacques Herzog i Pierre de Meuron koji su napravili i Tate Modern. Otvorenje je predviđeno za 2012. godinu, a dizajn je već izazvao kontroverze.

Privući još posjetiteljaU Tateu se nadaju kako će to privući dodatnih milijun posjetitelja godišnje te kako će imati prilike izložiti cjelokupnu kolekciju, koja se zbog nedostatka prostora uglavnom nalazi u skladištu.  

Podvojena mišljenja

Daniel Libeskind smatra kako je riječ o odličnom projektu, dok neki britanski stručnjaci misle da je riječ o glupoj i pretencioznoj građevini, a drugi pak kako ta zgrada ima potencijal da bude vrlo dramatična. Ravnatelj Tatea Nicholas Serota izjavio je kako je proširenje galerije važno za budućnost Tatea.

U novom će se Tateu nalaziti posve drukčije galerije, a cilj je da 60 posto posjetitelja bude mlađe od 35 godina.
- Odlično je što je vlada novčano pridonijela ovom projektu koji umjetnost čini dijelom društva i daje mu važnost i na svjetskoj umjetničkoj karti. Upravo to svrstava London među vodeće svjetske centre vizualne umjetnosti - izjavio je Serota.

Piše: Piše: Livia Čveljo
16.03.2008. 22:00:10
http://m.metro-portal.hr/veliko-prosirenje-tate-moderna/4400/