objavljeno 02.11.2019. 15:01:00
STVARNO?

Veliki povratak Wankel motora?

Kako to biva u igri hladno-toplo, trenutačno pušu ipak neki toplji vjetrovi i Mazda prema zadnjim dostupnim informacijama najavljuje veliki come-back Wankel motora

Wankel motori se vraćaju?
Wankel motori se vraćaju? (Arhiva)

S Wankel motorom, ili kako to Mazda voli reći rotacijskim motorom zbog marketinških prava na pojam, sve se igra po sistemu toplo-hladno. Nikad niste na čistu što slijedi i kakva mu je sudbina.

Čak i sama Mazda daje kontradiktorne i krajnje zbunjujuće informacije svako malo. Dakle, sve funkcionira po sistemu rekla-kazala, dakle hoće-neće i na kraju ništa se sigurno ne može znati. Čnjenica je kako se od automobilskih proizvođača baš japanska marka automobila Mazda doslovce zalijepila za Wankel motor, razvijala ga, usavršavala, potrošilla u razvoj enormne novce, dotjerala nekoliko puta do serijske prozvodnje, ali na kraju je prije svega odustala zbog nemogućnosti ispunjavanja sve strožih zakona o ispušnim plinovima i to prije nekoliko godina.

Problem kvalitete i trajnosti brtvljenja specifičnih rotirajućih klipova manje je psominjana, premda tvrde da je to sve OK, istina je kako imaju znatno kraću trajnost od klasičnih cilindara i klipova.

Kako to biva u igri hladno-toplo, trenutačno pušu ipak neki toplji vjetrovi i Mazda prema zadnjim dostupnim informacijama najavljuje veliki come-back Wankel motora.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

02.11.2019. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/veliki-povratak-wankel-motora/121681/