objavljeno 03.11.2019. 18:01:00
NAPOKON

Velika Britanija ukida fracking

Frakturiranje uključuje vađenje plina iz stijena razbijanjem vodom i kemikalijama pod visokim tlakom

Kontroverzna metoda dobivanja plina
Kontroverzna metoda dobivanja plina (todbaker via Creative Commons)

Velika Britanija uvest će odmah moratorij na hidrauličko frakturiranje stijena, objavila je vlada u subotu, te dodala da kontroverzna metoda dobivanja plina ugrožava lokalne zajednice zbog podrhtavanja tla

Vlada premijera Borisa Johnsona prije toga je signalizirala svoju potporu industriji dobivanja plina iz škriljevca dok traži načine da smanji britansko oslanjanje na uvoz prirodnog plina koji se koristi za zagrijavanje oko 80 posto britanskih domova.

Međutim frakturiranju, koje uključuje vađenje plina iz stijena razbijanjem vodom i kemikalijama pod visokim tlakom, oštro se protive ekolozi koji kažu da je to protivno britanskoj obvezi da postigne nultu stopu emisije ugljičnog dioksida do 2050..

Subotnja objava događa se u vrijeme dok se Johnson priprema za izbore 12. prosinca. Prijedlozi za frakturiranje u nekoliko neizvjesnih izbornih okruga na sjeveru Engleske sada će biti odgođeni.

Odluka je donesena nakon izvješća o incidentu na mjestu koje vodi britanska energetska kompanija Cuadrilla pored Blackpoola na sjeveru Engleske gdje je podrhtavanje magnitude 2.9 potreslo kuće u kolovozu.

03.11.2019. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/velika-britanija-ukida-fracking/121704/