objavljeno 09.07.2019. 08:01:00
IZBORI

Uvjerljiva pobjeda konzervativaca u Grčkoj

Na temelju prebrojanih glasova s više od 85 posto biračkih mjesta, Nova demokracija osvojila je 39,7% glasova. Ljevičarska Syriza dosadašnjeg premijera Alexisa Tsiprasa osvojila je 31,6 posto glasova

Smjena vlasti
Smjena vlasti (Wikipedia)

"Tražio sam za jak mandat da promijenim Grčku. Vi ste mi ga velikodušno povjerili. Od danas počinje teška ali i lijepa borba", rekao je Kyriakos Mitsotakis (naslovna fotografija) u svom pobjedničkom govoru nakon parlamentarnih izbora.

Nova demokracija (Nea Demokratia) će, najvjerojatnije, moći sama formirati vladu jer najbolje plasiranom, po grčkom zakonu, pripada dodatnih 50 mjesta u parlamentu koji broji 300 zastupnika - Mitsotakis može računati s apsolutnom većinom.

Grčki premijer u odlasku Tsipras priznao je poraz na parlamentarnim izborima i čestitao lideru konzervativne stranke Mitsotakisu na pobjedi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker također je već čestitao lideru Nove demokracije na izbornoj pobjedi.

"Želim vam čestitati na čistoj pobjedi na parlamentarnim izborima. Vi znate za moju osobnu privrženost Grčkoj čiji su ljudi propatili mnogo u prošlom desetljeću", napisao je Juncker u poruci na Twitteru. "Imam puno povjerenje u vaše kapacitete i sposobnosti da grčkom narodu otvorite novo i svjetlije poglavlje u povijesti vaše zemlje. Možete računati na moju osobnu podršku i podršku Europske komisije u postizanju tog cilja", zaključio je Juncker.

Piše: DW/agencije
09.07.2019. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/uvjerljiva-pobjeda-konzervativaca-u-grckoj/119451/