objavljeno 12.06.2014. 09:37:00
ZAJEDNO

Uspješni prosvjedi protiv štetnog zračenja širom Hrvatske

Prosvjed je istovremeno, 11. lipnja u 19 sati, održan na devet lokacija u zemlji, a odazvalo mu se nekoliko stotina građana

Prosvjed pod antenom u Vrbanima
Prosvjed pod antenom u Vrbanima (Josip Barušić)

''Ne želimo antene pod prozorima! Otvorite srca, maknite antene! Više zdravlja, manje zračenja! Za ovo će netko odgovarati!'' Ovo su samo neke od parola s transparenata, koje su u srijedu navečer diljem Hrvatske razvili građani, ogorčeno prosvjedujući zbog štetnog zračenja baznih stanica.

Prvi zajednički prosvjed protiv štetnog zračenja organizirala je nedavno osnovana Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ), na čelu s liječnikom Srećkom Marušićem. Prosvjed je istovremeno, 11. lipnja u 19 sati, održan na devet lokacija u zemlji, a odazvalo mu se nekoliko stotina građana, kojima su proteklih godina pod prozorima niknule antene mobilnih operatera, i to bez da ih je itko tražio suglasnost.

Tako su se prosvjednici, svatko pod ''svojom'' antenom, okupili u zagrebačkim naseljima Vrbani III, Rudeš, Jarun-Staglišće, potom u Splitu na Kili, u Kaštel Lukšiću, u Vrsima kod Zadra, u šibenskom naselju Meterize, u ličkom naselju Perušić te u Pobrima kod Opatije.

Najmasovniji odaziv bio je kod najrazvikanije antene, one na shopping centru Point na Vrbanima, čija se priča proteklih mjeseci dosta povlačila po medijima. Oko 250 stanovnika pozvalo je sada već bivšeg ministra zdravlja da regulira područje štetnog zračenja na primjereniji način.

''Antene na Pointu postavljene su bez potrebnih dozvola i, unatoč zahtjevu upućenom od strane lokalne samouprave, ni nadležna inspekcija niti Ministarstvo graditeljstva nisu ništa učinili da ispitaju ove navode i nalože uklanjanje spornih antena u naselju Vrbani III'', poručili su organizatori. Stanovnicima Vrbana pridružili su se i susjedi iz Prečkog, koji također vode bitku protiv antene postavljene u blizini stanova, škola i dječjih vrtića.

U naseljima Rudeš (Pisarovinska ulica) i Staglišće (ulica Gordana Jankovića) prosvjedovalo je stotinjak građana sa sličnim problemom. Susjedi su dopustili postavljanje bazne stanice na svoju kuću, na toj lokaciji uopće ne borave, a obližnji stanari izloženi su direktnom zračenju. Stoga su prosvjednici apelirali na odgovorne da uzmu u obzir dosadašnja saznanja o štetnim učincima i propišu mjere predostrožnosti.

''Nismo protiv mobitela niti protiv tehnologije. Razvoj telekomunikacija je moguć i bez da se nepovratno ugrožava ljudsko zdravlje, stoga je potrebno uvesti reda u postavljanje baznih stanica'', poručio je Rudešanin Josip Barušić, inače otac četvero djece, koji je uoči prosvjeda na svoju kuću dao postaviti i protestni plakat s fotografijom djevojčice oboljele od tumora.

Prosvjedi i u Šibeniku, Splitu, Perušiću...

Pedesetak mještana šibenskih Meteriza okupilo se u ulici Put Gvozdenova prosvjedujući zbog odašiljača postavljenog na krovu susjedove kuće. A u ličkom Perušiću, gdje su građani uspjeli spriječiti postavljanje gigantske antene, 40-ak je prosvjednika posebno upozorilo na uredbu Vlade koja je antenske stupove proglasila jednostavnim građevinama.

''Po nama to je skandalozna odluka, da se građevina visine 36 metara, koja može izdržati nalet vjetra od 155 km/h, smatra jednostavnom građevinom, a bilo kakva građevina s čvrstim temeljima, veća od 30 metara četvornih, mora ishoditi građevinsku i lokacijsku dozvolu (svinjac, kokošinjac)'', istaknuo je vođa prosvjeda u Perušiću Mladen Stapar.

Unatoč ljetnom pljusku, prosvjedovalo se i na splitskim Kilama, kod okretišta autobusa br. 6. Ondje je bazna stanica postavljena na susjedovu kuću. Stanovnici su poručili kako samo žele zaštititi zdravlje svoje djece i zapitali se odakle pojedincima pravo da se za račun svoga profita igraju s ljudskim životima.

12.06.2014. 09:37:00
http://m.metro-portal.hr/uspjesni-prosvjedi-protiv-stetnog-zracenja-sirom-hrvatske/85559/