objavljeno 30.10.2020. 08:01:00
UPS!

Uništavnje prirode će uzrokovati pandemije

Pandemije će postati sve češće, brze će se širiti, odnositi više života i znatnije naštetiti gospodarstvima od covida-19 ako ljudi ne zaustave uništavanje staništa koje pridonosi tome da virusi skaču sa životinja na ljude

To će biti grozno...
To će biti grozno... (Arhiva)

Zaključci studije pokazuju da bolja zaštita tropskih šuma i drugih bogatih ekosustava pomaže u usporavanju klimatskih promjena i spašavanju životinjskih i biljnih vrsta, što samo po sebi sprječava nastanak budućih pandemija.

"Pokazuje se da kad djelujemo protiv pandemija radimo nešto i za klimatske promjene i bioraznolikost, a to je dobra stvar", rekao je Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja na kojem je radilo 22 međunarodnih stručnjaka.

Oni su zaključili da oko polovice od procijenjenih 1,7 milijuna neotkrivenih virusa u prirodi može zaraziti ljude.

Aktivnosti poput ilegalne trgovine divljim životinjama, krivolova ili krčenja šuma za uzgoj monokultura stavljaju ljude u veću opasnost da na njih prijeđu patogeni iz prirode. Znanstvenici vjeruju kako je covid-19 vjerojatno prešao sa šišmiša na čovjeka na tržnici u Kini.

Prevencija takvih događaja stotinu je puta jeftinija od pandemija, no vlade se i dalje oslanjaju na borbu protiv posljedica umjesto uzroka, kažu stručnjaci i pozivaju na veću međunarodnu suradnju na tom području.

Procjenjuje se da je pandemija covida-19 do srpnja stajala između 8 i 16 bilijuna dolara.

Istraživanje je provela međuvladina platforma IPBES u kojoj sudjeluje više od 130 država članica.

30.10.2020. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/unistavnje-prirode-ce/128348/