objavljeno 17.03.2016. 12:52:25
ICAO

UN želi regulirati putovanja u svemir

Agencija Ujedinjenih naroda za zrakoplovstvo poručila je da najkasnije za pet godina treba usvojiti regulativu za turistička putovanja u svemir kako bi se podupro rastući svemirski turizam i transportni sektor

Hoće li se uvesti regulativa?
Hoće li se uvesti regulativa? (Wikipedia)

Propisi moraju biti usvojeni radi sigurnosti i sprečavanja stvaranja neusklađene gomile propisa na razini pojedinih zemalja, poručili su iz Međunarodne agencije za civilno zrakoplovstvo (ICAO). Predložili su prilagodbu postojećeg regulatornog okvira za zrakoplovstvo, za koji su odgovorni ICAO i vlade pojedinih zemalja.

ICAO se "slaže s ocjenama da će suborbitalni letovi i letovi u vanjski svemir otvoriti nova turistička i prometna tržišta, te da su ulaganja u povezana istraživanja i razvoj i dalje na vrlo zdravoj razini", kazao je u utorak na skupu u Abu Dhabiju predsjednik Vijeća ICAO-a Olumuyiwa Benard Aliu.

"Osobno, kao inženjer, vrlo sam uzbuđen što svjedočim kako san i teorija o normaliziranim letovima u svemir postaju opipljiva stvarnost", dodao je čelnik UN-ove agencije.

U ICAO-u primjećuju da je blago porastao broj nacrta koji su pretočeni u stvarne letjelice. Procjenjuju također da će se taj trend nastaviti. Ukazuju i na kontinuirano povećanje broja lansiranja raketa, ističući također da komercijalne svemirske luke postaju "operativna realnost".

Virgin Galactic, tvrtka za svemirski turizam u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona, prošlog je mjeseca predstavila novi komercijalni svemirski brod, 16 mjeseci nakon pada prethodnog broda, u kojem je pilot smrtno stradao. Letjelica te kompanije SpaceShipOne bila je prva privatna letjelica koja 2004. stigla do ruba svemira.

U međuvremenu je tvrtka SpaceX, u vlasništvu milijardera Elona Muska, uspješno lansirala komunikacijski satelit u udaljenu orbitu, ali ovog mjeseca nisu uspjeli sigurno za platformu u oceanu prizemljiti prvu fazu rakete Falcon 9.

17.03.2016. 12:52:25
http://m.metro-portal.hr/un-zeli-regulirati-putovanja-u-svemir/97032/