objavljeno 08.02.2012. 17:55:51
ZAŠTITA CIVILA

UN-ov povjerenica za ljudska prava pozvala na hitnu akciju u Siriji

Navi Pillay, Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, pozvala je međunarodnu zajednicu da se mani politike te da poduzme učinkovitu akciju za zaštitu civilnog stanovništva

Fotografija vijesti

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u srijedu je pozvala na hitnu međunarodnu akciju u svrhu zaštite civila u Siriji, iskazavši zaprepaštenost brutalnim napadima vojske na grad Homs, javlja Hina.

Pillay je istodobno neizravno kritizirala Rusiju i Kinu zbog stavljanja veta na prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti UN kojim je Zapad htio nagnati sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ode s vlasti.

"Zgrožena sam ničim izazvanim napadom sirijske vlade na grad Homs, pri čemu se topništvo i drugo teško naoružanje koriste za, čini se, neselektivne napade na civilne dijelove grada", ustvrdila je Pillay u pisanoj izjavi.

Bivša sutkinja južnoafričkog vrhovnog suda istaknula je da je krajnji trenutak da "međunarodna zajednica ostavi politiku po strani i poduzme učinkovitu akciju za zaštitu civilnog stanovništva".

Pillay je ocijenila da "bianco ček" koji su Siriji praktički dale Rusija i Kina vetom na prijedlog rezolucije VSUN-a predstavlja "izdaju duha i riječi" dogovora koji je 2005. postignut na svjetskoj razini o poduzimanju zajedničke akcije za zaštitu civila kad to ne čini njihova vlada.

08.02.2012. 17:55:51
http://m.metro-portal.hr/un-ov-povjerenica-za-ljudska-prava-pozvala-na-hitnu-akciju-u-siriji/68060/