objavljeno 29.11.2010. 08:10:53
1926. - 2010.

Umro legendarni glumac Leslie Nielsen

Leslie Nielsen najpoznatiji je po urnebesnom serijalu komedija Goli pištolj u kojoj je tumačio ulogu detektiva Franka Drebina

Leslie Nielsen preminuo je u svom domu na Floridi
Leslie Nielsen preminuo je u svom domu na Floridi (Wikipedia)

Američki filmski i televizijski glumac Leslie Nielsen, najpoznatiji po ulogama u komedijama "Airplane" i "The Naked Gun" umro je u nedjelju u dobi od 84 godine.

Nielsen je umro u svom domu kraj Fort Lauderdalea, na Floridi, od posljedica komplikacija upale pluća, potvrdio je njegov agent za časopis People, u online izdanju. Glumac je bio hospitaliziran gotovo dva tjedna a umro je okružen svojom "lijepom ženom i prijateljima", navodi se u izvješću.

"U zadnjih 48 sati, infekcija je postala prejaka. On je samo je zaspao i umro", izjavio je njegov nećak Doug Nielsen.

Rodio se u mjestu Regina, kanadska pokrajina Saskatchewan. Otac Ingvard bio je Danac i Kanađanin, a majka Maybelle, bila je Velšanka. Njegov brat Erik bio je zamjenik kanadskog premijera tijekom 1980-ih, a Leslie je nećak pokojnog glumca Jeana Hersholta. Nakon što je završio srednju školu, priključio se Kanadskom zrakoplovstvu gdje je jednu godinu služio kao repni strijelac, ali nije vidio borbe u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata, našao je posao kao disc jockey na jednoj radio postaji u Calgaryu. Tamo je radio jedno vrijeme, a zbog talenta primjećen je, te je dobivao uloge pripovjedanja u dokumentarcima i reklamama. Sam se osvrnuo na to razdoblje rekavši da "tu nije bilo mnogo zlata, dobivali smo od 75 do 100 dolara po emisiji".

Već 1950. godine imao je 50 nastupa u raznim oblicima glumačkog posla. Pojavio se i u jednoj seriji imena "Zabranjeni planet", znanstvenoj fantastici gdje je glumio kapetana svemirskog broda.

Tijekom karijere snimio je mnogo filmova, sa različitim uspjesima i kod kritike i kod publike. Jedan je kritičar rekao da oni koji ga vole ne gledaju filmove nakon "Ima li pilota u avionu?" i trilogije "Goli pištolj". Karijeru mu je oživila niskobudžetna TV serija Police Squad, gdje je razvio lik poručnika Franka Drebina, koji je kasnije dospio na velike ekrane u Golom pištolju.

Nielsen je odlikovan Redom Kanade, a ženio se 4 puta. Iz drugog braka ima dvoje djece. U jednom, nedavnom, intervjuu izjavio da ima poteškoća sa sluhom. Obožavao je igrati golf, te je o tome snimio i 4 videokasete.

29.11.2010. 08:10:53
http://m.metro-portal.hr/umro-legendarni-glumac-leslie-nielsen/51907/