objavljeno 08.08.2019. 16:01:00
WOW!

Umjetni jezik raspoznaje whiskey

Umjetni jezik može se koristiti za kontrolu kvalitete i za borbu protiv razgranate ilegalne trgovine alkoholom, posebno kada su u pitanju vrlo skupe boce starog viskija

Cool!
Cool! (Shutterstock)

Znanstvenici su predstavili javnosti umjetni 'jezik' koji prepoznaje suptilne razlike između različitih vrsta viskija, a mogao bi pridonijeti borbi protiv trgovine krivotvorenim alkoholom. 

Stručnjaci sa sveučilišta u Glasgowu razvili su minijaturni tester koji koristi svojstva zlata i aluminija da bi testirao razlike u okusima. Štoviše, uspijeva razlikovati iste vrste viskija koji su starili u različitim bačvama.

'Jezik zna' i jesu li viskiji stari 12, 15 ili 19 godina. Inženjeri kažu da je jezik "okusio" razlike s točnošću većom od 99 posto.

- Nazvali smo ga umjetnim jezikom jer djeluje slično ljudskom, rekao je inženjer sa glasgovskog sveučilišta Alasdair Clark.

- Poput ljudi on uspijeva identificirati pojedine kemikalije zbog kojih je kava drugačijeg okusa od soka od jabuka, ali može jednostavno razlikovati i složenije kemijske kombinacije, dodao je Clark.

- Mi nismo prvi istraživači koji su kreirali umjetni jezik, ali smo prvi napravili jedinstven umjetni jezik koji koristi dvije različite vrste metalnih testera, a one pružaju više informacija o okusu svakog uzorka i omogućuju brži i precizniji odgovor, pojasnio je.

Umjetni jezik može se koristiti za kontrolu kvalitete i za borbu protiv razgranate ilegalne trgovine alkoholom, posebno kada su u pitanju vrlo skupe boce starog viskija.

Prošle je godine jedna tvrtka laboratorijskim ispitivanjima utvrdila da je od 55 boca "rijetkoga" škotskog viskija kupljenih na sekundarnom tržištu, 21 bila lažna.

Da je ta 21 boca bila originalna, vrijednost bi im dosegnula oko 690 tisuća eura.

Annabel Meikle, voditeljica društva stručnjaka za viski, Keepers of the Quaich, kaže da industrija pozdravlja novu tehnologiju. Ona i njezini kolege mogu razlikovati pravi viski od lažnog, ali tehnologija itekako može ubrzati i pojeftiniti provjeru.

Predložak s dva metala, koji djeluju kao testeri okusa, prelijeva se viskijem, a potom stručnjaci mjere na koji se način apsorbira svjetlost dok su potopljeni.

Uz očigledan potencijal, kada je posrijedi prepoznavanje krivotvorenog alkohola, ovaj bi se tester po mišljenju stručnjaka mogao koristiti i pri ispitivanju sigurnosti hrane, kontrole njezine kvalitete i sigurnosti.

08.08.2019. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/umjetni-jezik-raspoznaje-whiskey/119966/