objavljeno 13.03.2022. 08:01:00
STVARNO?

Ukrajinsko gospodarstvo ima dobre perspektive

Bijeg kapitala, izostanak reformi, korupcija i zastarjela tehnika sprječavaju gospodarski razvitak te zemlje. Ali ima puno stvari koje obećavaju bolju budućnost

Ako prestane rat...
Ako prestane rat... (Arhiva)

Površina je veća od 600.000 kvadratnih kilometara na kojima živi preko 40 milijuna stanovnika. Ukrajina je jedna od najvećih država u Europi. Od neovisnosti prije 30 godina gospodarstvo te zemlje obilježavaju krize. Nakon svjetske gospodarske krize 2009. je Ukrajini čak prijetio državni bankrot koji je spriječen zahvaljujući milijardskim kreditima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nove poteškoće je izazvala ruska aneksija Krima 2014. godine i borbe na istoku te zemlje. Ponovo je pomogao MMF i zahtijevao reforme. Ali, sve u svemu Ukrajina je do ruskog napada 24. veljače 2022. prilično dobro prebrodila te krize.

Jako smanjivan deficit državnog proračuna

Po navodima stručnjaka zaduženje državnog proračuna je smanjeno s više od 100 posto BDP-a na nešto preko 50 posto BDP-a. 2020. je ta zemlja zbog pandemije koronavirusa doživjela kratku recesiju, ali je prošle godine gospodarstvo opet raslo za oko 3,2 posto, kako se procjenjuje. BDP po glavi stanovnika je u 2020. iznosio 3.653 dolara (za usporedbu: Njemačka je imala 45.733 dolara, Rusija 10.037, Hrvatska 13.828, Srbija 7.666, Bosna i Hercegovina 6.032). Kako bi se stvari mogle razvijati nakon završetka rata to nitko ne zna.

Najvažnija industrijska grana je prehrambena industrija. Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice na svijetu. Naziva ju se „žitnicom Europe" zbog velike površine polja zasijanih žitaricama, koja odgovaraju više od četvrtine ukupne površine zasijane žitaricama u Europskoj uniji.

Prehrambena i metaloprerađivačka industrija

Na drugom mjestu je metalna industrija. Zbog velikog značenja te branše Ukrajina je jako pogođena oscilacijama cijene čelika na svjetskom tržištu, kaže se u jednoj analizi njemačke agencije za vanjsku trgovinu Germany Trade & Invest (GTAI) objavljenoj jesenas. Nakon toga je i potreba za investicijama u tom sektoru bila velika, dok nije počeo rat.

Sve važniju ulogu igra i prerađivačka industrija lakih metala i industrija dobavljača, osobito za automobilsku industriju. Međunarodni koncerni koriste niske proizvodne troškove jer su plaće niske, a istovremeno je Ukrajina blizu Europskoj uniji. Ali, ukupno gledano uključenost Ukrajine u lance isporuke je još malena, napisao je još u rujnu Fabian Nemitz, stručnjak iz GTAI-a. Ali, ubrzo nakon ruskog napada veliki proizvođači automobila morali su svoju proizvodnju u drugim zemljama smanjiti ili čak potpuno obustaviti, jer su nedostajali važne komponente za proizvodnju, kao primjerice kablovski spletovi koje proizvode kooperanti u Ukrajini.

Doznake migranata 

Domaća potrošnja se smatra najvažnijim stupom ukrajinskoga rasta. Pritom važnu ulogu igra rast plaća i velike doznake ukrajinskih migranata u drugim zemljama. Sve to dobro dođe trgovini na malo.

Velik rast bilježi i IT-sektor sa sve većim brojem stručne radne snage i osoblja sa završenim fakultetima u velikim gradovima. Važna gospodarska grana je i transportni sektor.

Europska unija najveći trgovinski partner Ukrajine

Prije izbijanja rata Europska unija je bila najveći trgovinski partner s udjelom od 40 posto ukupnog vanjskotrgovinskog volumena Ukrajine. Breuxelles je vidio velik potencijal i nadao se srednjoročno i dugoročno jačanju trgovine s Kijevom, pisao je njemački portal Tagesschau.de sredinom veljače. „Od 30 kritičnih sirovina kao što su litij ili kobalt, koje je identificirala Europska unija, sama Ukrajina ima 21. Europska unija bi rado s Ukrajinom izgradila savez za sirovine i baterije." Osim toga Ukrajina bi mogla postati isporučitelj vodika.

Ukrajina, dakle, ima brojne neiskorištene mogućnosti i glede tehnologija budućnosti.

Piše: Klaus Ulrich/DW
13.03.2022. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/ukrajinsko-gospodarstvo-ima-dobre-perspektive/136848/