objavljeno 12.01.2010. 16:31:29
IZBORNI BIZNIS

Ukrajinci putem weba nude glasove na prodaju

Ne vjerujem u demokraciju i stoga prodajem svoj glas na izborima, stoji u objašnjenju uz ponudu glasa za predsjedničke izbore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Uoči ukrajinskih predsjedničkih izbora 17. siječnja, neki su ukrajinski birači svoje pravo glasa ponudili na prodaju putem interneta, izvješćuje u utorak Reuters i dodaje da se cijene glasova kreću od 300 do 500 grivnji (37 do 63 američka dolara).

"Potpuno mi je svejedno tko će pobijediti. Imam tri glasa na prodaju - dva u Kijevu i jedan u Bili Cerkvi. Cijena: 500 grivnji po glasu", jedan je od oglasa na internetu. Uz oglase obično stoji e-mail adresa ili kontakt telefon.

"Ne vjerujem u demokraciju i stoga prodajem svoj glas na izborima. Moguće je da će biti još 10 glasova na prodaju", stoji u drugom oglasu.

Državna služba sigurnosti nije htjela komentirati prodaju glasova na izborima, ali je središnje izborno povjerenstvo poručilo da je kupnja izbornih glasova nelegalna i podložna kaznenom progonu.

Politički analitičar Volodimir Fesenko smatra da je ta pojava "odraz razočaranja i sve ciničnijeg stajališta glasača prema politici i političarima". Uz to razloge se vjerojatno može pronaći i u tome što se Ukrajina nalazi u dubokoj gospodarskoj krizi. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 16:31:29
http://m.metro-portal.hr/ukrajinci-putem-weba-nude-glasove-na-prodaju/30526/