objavljeno 24.04.2014. 08:01:00
RAT?

Ukrajina ratuje protiv separatista, Rusija prijeti

Jedan od gradova u istočnoj Ukrajini zauzele su vladine snage, a ruski bombarderi provociraju NATO na Baltiku

Proruske paravojske zapravo su ruski specijalci
Proruske paravojske zapravo su ruski specijalci (Arhiva)

Ukrajina je objavila da je oslobodila "jedan istočni grad" od proruskih separatista protuterorističkom akcijom, no u službenom se priopćenju ne navodi o kojem se gradu radi. Stalne borbe sa separatistima vode se već danima širom istočne Ukrajine, što na sreću još nije eskaliralo u pravi rat.

Slavjansk je još uvijek u potpunosti u rukama separatista koji žele odcjepljenje i pripajanje Rusiji, a proruski gradonačelnik tvrdi da su snage ukrajinske vlade u potpunosti okružile grad i da očekuju napad svakog trenutka.

Za to vrijeme Rusija je na istočnim granicama Ukrajine nagomilala velike vojne snage koje su pokrenule manevre, kao sredstvo pritiska na vladu u Kijevu, a sve oštrija retorika Sergeja Lavrova koji podsjeća na rusku intervenciju u Gruziji koja je završila "samostalnošću" Južne Osetije može stvarno značiti da je Rusija spremna ući u Ukrajinu i anektirati istočne dijelove.

Zbunjeni Zapad i dalje ne zna kako bi to spriječio, ponavljajući istu grešku koju su napravili pred više od dvadeset godina kad je po istom receptu Slobodan Milošević uputio svoje snage u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, započevši krvavi rat. Ipak, Putin je malo jači od Slobe ...

Štoviše, Putin pokazuje mišiće gdje god stigne, pa su tako tijekom srijede dva ruska taktička bombardera uletjela u zračni prostor blizu škotske obale, pa su britanski ratni avioni koji su bili u zraku stigli do ruskih bombardera i otjerali ih natrag u ruski zračni prostor. 

24.04.2014. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/ukrajina-ratuje-protiv-separatista-rusija-prijeti/84550/