objavljeno 14.05.2010. 13:11:33
FEJS

Ugrožena privatnost podataka na Facebooku

Europska unija je uputila pismo Facebooku u kojem je izrazila svoju zabrinutost zbog nedavnih promjena u politici zaštite podataka tog društvenog servisa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)

Radna skupina za zaštitu podataka Europske unije koja savjetuje Komisiju o pitanjima privatnosti podataka uputila je pismo Facebooku, u kojem stoji da su promjene vezanu uz zaštitu podataka neprihvatljive, prenosi Telegraph.

Promjenama se omogućilo da se prethodno zaštićeni podaci učine vidljivima. U pismu stoji da „osobni podaci, i podaci o povezanosti korisnika moraju biti zaštićeni na način da ih dijele samo subjekti o kojim se radi. Svaki drugačiji pristup, kao primjerice putem tražilice, trebao bi biti osoban odabir korisnika. Neprihvatljivo je da Facebook mijenja sigurnosnu politiku na štetu korisnika. Provideri društvenih mreža bi trebali biti svjesni da izlaze iz granica koje su dopuštene zakonom, ako izdaju podatke koje korisnici nisu prihvatili prikazati."

Facebook je doživio salve kritika od korisnika i struke nakon nedavnih promjena politike zaštite podataka. Prošle je godine Facebook najavio da će neki podaci poput osobnih informacija, fotografija, liste prijatelja, biti objavljeni. Korisnici koji su htjeli zadržati privatnost morali su „izaći" iz novog sistema i prilagoditi svoje postavke o privatnosti.

Ranije ovog mjeseca Facebook je najavio kako više neće tjerati treće strane da brišu podatke korisnika iz svojih baza u roku od 24h, te su najavili užu suradnju s nekim kompanijama poput Yelpa i Microsofta, koja će omogućiti korisnicima Facebooka da se učlane u novi suradnički, strukturalno povezani Microsoftov program za uređivanje, Docs.com putem Facebooka.

Facebook, koji broji preko 400 milijuna korisnika diljem svijeta odgovorio je Europskoj Uniji, rekavši da se putem određenih alata omogućilo korisnicima da zaštite svoje profile i informacije koje dijele s prijateljima.

„Već smo omogućili korisnicima da odluče hoće li biti prikazani u tražilicama, te smo uveli kontrolu uporabe podataka za aplikacije. Drago nam je što i dalje surađujemo s Radnom skupinom za zaštitu podatak EU"

14.05.2010. 13:11:33
http://m.metro-portal.hr/ugrozena-privatnost-podataka-na-facebooku/40015/