Ugljikohidrat koji je gori od šećera
Može li jedna vrsta ugljikohidrata biti opasnija od svih ostalih, ili čak opasnija od samog šećera? Može, itekako...

Jedan je liječnik izdao je oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljikohidrata koji bi mogli uzrokovati pad razine šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera. Radi se o maltodekstrinu.
Ketoza, metaboličko stanje u kojem se mast sagorijeva za energiju umjesto glukoze, povezuje se s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjen rizik od srčanih bolesti. Također je poznato da suzbija glad, povećava razinu energije i promiče zdravlje kože.
Dr. Berg je naglasio da oni koji žele održati stabilan šećer u krvi trebaju izbjegavati maltodekstrin.
"Postoji taj ugljikohidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi misle da je šećer najgori, ali postoje druge stvari koje su još gore od šećera", rekao je.
Objasnio je ozbiljnost njegovog utjecaja pozivajući se na glikemijski indeks.
"Ovaj određeni ugljikohidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks, gdje je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, ne tako visok. Gdje je glukoza? 100. Gdje je ovaj ugljikohidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu. Drugim riječima, to je ugljikohidrat koji nije klasificiran kao šećer, ali djeluje kao šećer u velikoj mjeri smrtonosniji način za ono što može učiniti vašem šećeru u krvi, samo će vam značajno povisiti šećer u krvi ugljikohidrat se zove maltodekstrin," rekao je.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.
"Ima ga u modificiranom prehrambenom škrobu i modificiranom kukuruznom škrobu. Ima ga u puno namirnica. Stavljaju ga u mnogo proizvoda 'bez šećera', iako je šećer", dodao je.
Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljikohidrata napravljena od skupine međusobno povezanih molekula šećera. Općenito, maltodekstrin je škrob napravljen od nekoliko šećera, obično dobivenih iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke.
Iako maltodekstrin nije klasificiran kao šećer, može značajno povisiti šećer u krvi zbog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.
Ako je maltodekstrin dobiven iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što je dodatna briga za one koji su osjetljivi na gluten. Maltodekstrin je bijeli škrobni prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava okus, teksturu i rok trajanja te služi kao punilo, sredstvo za povećanje volumena, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
- Pekarski proizvodi - poput peciva, krekera i granola pločica
- Žitarice i pića za doručak
- Bezalkoholna slatka pića
- Bomboni i drugi slatkiši
- Mliječni proizvodi; uključujući instant puding i druga gotova jela
- Preljevi za salatu, posebno kremasti
- Juhe i smrznuta jela
- Zamjene za meso
- Sportska pića
- Tjestenina
Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do prehrane s visokim udjelom šećera, niskim udjelom vlakana i visokim udjelom prerađene hrane.
Ovakav način prehrane može povećati rizik od visokog kolesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2. Maltodekstrin ima viši glikemijski indeks (GI) od stolnog šećera, što znači da konzumacija hrane s maltodekstrinom može uzrokovati brzi porast razine šećera u krvi.