objavljeno 15.09.2009. 15:49:33
RUANDA

Uginuo legendarni 'kralj planinskih gorila'

U dobi od 35 godina u Nacionalnom parku Virunga uginuo je najpoznatiji i najmoćniji 'srebrnoleđi' gorila

(DocuWiki)

Ruandski kralj gorila, legendarni Titus, jučer je u dobi od 35 godina uginuo od starosti, objavio je nacionalni park vulkana Virunga, te Ured za turizam i upravljanje nacionalnim parkovima (ORTPN).

"Ne samo da je bio najmoćniji među srebrnoleđim gorilama u Nacionalnom parku vulkana, bio je i najpoznatiji gorila. Rođen 24. kolovoza 1974., Titus je čitava života bio predmet mnogobrojnih znanstvenih studija", navodi ORTPN i podsjeća da Titusa život nije poštedio brojnih tragedija.

Dok je bio mladunče majka ga je odbacila poslije nasilnog napada dominantnog mužjaka, a mnogobrojne su mu članove obitelji pobili krivolovci. Postao je vođom čopora koji je po njemu dobio ime, bio je i zvijezda filma "Titus, kralj gorila", a kako priliči kralju ostvario je i brojno potomstvo.

Iz uprave su istaknuli da je Titusova smrt "golem gubitak za Runadu" i da je "on najbolji primjer vrste koja je preživjela unatoč očekivanjima" te danas populacija planinskih gorila nastavlja rasti. Od 380 do 400 gorila koje nastanjuju područje vulkana Virungas između Ruande, Demokratske Republike Kongo i Ugande, najmanje 265 jedinki živi na području Ruande.

(Hina/Metro-portal)

 

15.09.2009. 15:49:33
http://m.metro-portal.hr/uginuo-legendarni-kralj-planinskih-gorila/22119/