objavljeno 03.07.2008. 01:07:27

Udruge i mediji moraju surađivati na zaštiti okoliša

Mediji ne bi smjeli pratiti samo skandale

Povećao se broj udruga za zaštitu okoliša, pa neki novinari strahuju da aktivistima mediji služe samo za vlastitu promociju
Povećao se broj udruga za zaštitu okoliša, pa neki novinari strahuju da aktivistima mediji služe samo za vlastitu promociju (Getty Images)

Zbor novinara za okoliš Hrvatskoga novinarskog društva i udruga Zelena akcija priredili su jučer tribinu o suradnji udruga i novinara o temama zaštite okoliša kako bi te teme u medijima bile bolje zastupljene.

Mediji su danas i sami u mnogočemu izgubili na vjerodostojnosti i profesionalnosti, ali i neke udruge su također izgubile vjerodostojnost, pa jedni i drugi moramo poboljšati suradnju i istinito i pravodobno informirati javnost kako bismo vratili to poljuljano povjerenje, istaknula je predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a Tanja Devčić. Podsjetila je da su udruge za zaštitu okoliša, nijh gotovo 200, u suradnji s medijima stvorili temelj razvoja civilnog društva.

Njihova uloga u tom vremenu, u početku 90-ih, bila je golema i za svaku pohvalu, a danas je stanje nešto drukčije, pa su teme okoliša postale zanimljive medijima samo ako je riječ o izgredu ili skandalu, rekla je Devčić. Dodala je da se broj udruga za zaštitu okoliša možda i povećao, ali s manjim brojem članova, pogotovo aktivista, kojima ponekad mediji služe za vlastitu promociju.

‘Previše je udruga’Novinarka HTV-a Branka Šeparović rekla je kako bi pravi događaj bio kad bi se 200 udruga pretvorilo u jednu. Predsjednica udruge ‘Odraz’ Višnja Jelić-Mueck predložila je da se tematske sjednice, s kojih bi se upućivao apel Vladi, održavaju četiri puta na godinu. 

Također je rekla kako Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva s novinarima uglavnom komunicira priopćenjima. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević istaknuo je kako udruge trebaju novinare kao saveznike kako bi se rješavali problemi okoliša, a novinari trebaju udruge kako bi dobili neovisno mišljenje koje je sve teže dobiti od neovisnih stručnjaka. Suradnik Instituta ‘Ivo Pilar’ Vladimir Lay zapitao je trebaju li mediji tako radikalno komercijalizirati teme o zaštiti okoliša. Također je rekao da udruge trebaju medijima podastirati zanimljive i privlačne podatke.   (METRO)

03.07.2008. 01:07:27
http://m.metro-portal.hr/udruge-i-mediji-moraju-suradjivati-na-zastiti-okolisa/9440/