objavljeno 10.04.2010. 14:31:28
ŽIVOTINJAMA TREBA DOM

'Udomljavanje je fora' na Trgu bana Jelačića

U centru Zagreba održava se akcija kojom se želi potaknuti građane da udome napuštene životinje i da se prema njima odgovorno ponašaju

(Damjan Tadić/Cropix)

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića danas se održava akcija "Udomljavanje je fora" kojom Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu želi potaknuti građane, koji žele ljubimce, da udome napuštene životinje, a one koji ih imaju, da se prema njima odgovorno ponašaju.

Akciju je došao podržati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Uvijek kad ljudi čine dobra djela treba doći i dati podršku. Spasit ćemo makar koji život pseći, odnosno životinjski, a to je dobro. Dobro je činiti dobro", istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Akciju "Udomljavanje je fora" organizira Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i zagrebački Zoološki vrt. Pročelnik Ureda Emil Tuk istaknuo je da je današnja akcija četvrta po redu i poručio zainteresiranima da u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu mogu nabaviti lijepe, simpatične pse kojima treba dom i ljubav.

Pozvao je građane da pozivom broja 060-61-81-61 doniraju novac za napuštene životinje i njihovu socijalizaciju. U Dumovcu trenutno ima oko 160 pasa, uvijek je popunjen i udomljavanje ide svojim tijekom, ali puno ih svakog mjeseca dolazi u Dumovec, a to nije dobro, naglasio je Tuk.

Petra Kirasić iz Skloništa za nezbrinute životinje rekla je da akcije i medijske reklame povećavaju broj udomljavanja na oko 60 mjesečno, a minimalno se udomi 20-tak pasa mjesečno. Apelirala je na građane da budu savjesniji prema kućnim ljubimcima i, kad se odluče uzeti psa, preuzmu za njega brigu i odgovornost. Rekla je da je kazna za napuštanje životinja 15.000 kuna.

Zagrepčani su današnju akciju pomogli prilozima i kupnjom prigodnih majica, šalica, privjesaka i sl.

Akciju sponzorira tvrtka Nestle Purina PetCare, koja je prošle godine skloništu u Dumovcu donirala automobil kojim po ulicama skupljaju napuštene pse. Cilj nam je pomoći udomljavanju kako bi se životinje što manje zadržavale u kavezima, rekla je Lara Nizić iz te tvrtke. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 14:31:28
http://m.metro-portal.hr/udomljavanje-je-fora-na-trgu-bana-jelacica/37536/