objavljeno 19.02.2009. 09:27:38

UBS u skandalu američke utaje poreza

Švicarska banka pomagala Amerikancima kod utaje poreza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Švicarska banka UBS AG pristala je platiti 780 milijuna dolara kako bi izbjegla kazneni progon u SAD-u pod optužbama regulatornih tijela da je pomogla tisućama bogatih Amerikanaca da preko njenih računa izbjegnu plaćanje poreza, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

U okviru nagodbe s tužiteljstvom i američkom Komisijom za vrijednosnice (SEC), koja je u srijedu potvrđena na okružnom sudu u Fort Lauderdaleu na Floridi, UBS se obvezala "odmah SAD-u predati podatke o identitetu i računima određenih američkih klijenata svog prekograničnog poslovanja".

Taj potez bez presedana, u odnosu na nedodirljivost bankarske diskrecije u Švicarskoj, prethodno je odobrila Uprava za nadzor švicarskih financijskih tržišta (FINMA), navodi se u priopćenju.

UBS je također pristala "hitno izaći iz posla pružanja bankarskih usluga klijentima u SAD-u s nedeklariranim računima".

"UBS je nadalje pristala platiti 780 milijuna dolara u kaznama, penalima, kamatama i naknadama", navodi u priopćenju ministarstvo pravosuđa.

Sporazum je otkrio da je UBS-u prijetila tužba za sudjelovanje u uroti za prijevaru SAD-a, kroz spriječavanje ubiranja prihoda Porezne uprave (IRS).

Prema sudskim dokumentima, nakon preuzimanja američke brokerske kuće Paine Webber godine 2000., "UBS je dobrovoljno ušao u sporazum s IRS-om koji traži da banka izvještava poreznu upravu o prihodima i drugim informacijama o svojim klijentima iz SAD koji posjeduju američke vrijednosnice na računima UBS-a".

UBS se tereti da je djelovao kao neprijavljeni 'broker' i savjetnik za ulaganja tisućama američkih građana koji su u toj švicarskoj banci imali račune pod svojim ili tuđim imenom.

Američkoj istrazi o UBS-u najviše je pridonijelo priznanje krivnje bivšeg privatnog bankara Bradleya Birkenfelda, u lipnju 2008., koji je priznao da je banka UBS imala niz "shema" kako bi pomogla bogatim Amerikancima da sakriju 20 milijardi dolara imovine.

UBS je otimao SAD-a oko 200 milijuna dolara poreznih prihoda godišnje, pomažući bogatim američkim klijentima na različite načine, uključujući i osnivanje lažnih tvrtki u "poreznim oazama" kao što su Švicarska, Panama, Britanski Djevičanski otoci, Hong Kong i Liechtenstein, rekao je Birkenfeld u priznanju krivnje pred saveznim sudom u Fort Lauderdaleu, na Floridi. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 09:27:38
http://m.metro-portal.hr/ubs-u-skandalu-americke-utaje-poreza/15052/